Премјештај на чекању

Маријана Миљић Бјеловук

Осуђеници српске националности који своје казне за злочине служе у казнено-поправним установама на подручју ФБиХ већ дуже од деценије чекају да Српска и ФБиХ усагласе, условно речено, један документ. И чекаће још.

Прича о могућности премјештаја из затвора у ФБиХ у Српску је отворена прије 11 година и углавном је ишла по принципу “повуци, потегни” на којем, нажалост, опстаје и дан-данас јер се чекају надлежни у ФБиХ да дају зелено свјетло за приједлог закона који омогућава те кораке.

Актуелна ситуација, за сада, даје трачак наде да ће на ово питање бити стављена тачка јер је написан преднацрт, али дуг је пут до приједлога. Готово колико и списак свих молби за премјештај које су осуђени Срби из ФБиХ у протеклим годинама упутили на адресу Министарства правде РС.

Република Српска је урадила свој посао. Кроз разне измјене и нове законе дефинисала је ту могућност премјештаја, али без истог потеза с друге стране то је недовољно.

Директна посљедица таквог односа снага на терену је мука и неизвјесност с којом се свакодневно носе они иза решетака. Свако треба да носи свој крст и да одговара за недјела, али су ту конвенције којих се треба држати и на основу којих треба поступака. Небитно о коме се ради.

Затвореници српске националности увјерили су се прије двије године да то није увијек тако, а тај печат стигао је на највећи хришћански празник - Васкрс.

Батине које су тада добили од “колега сапатника” покренуле су поново лавину осуда и по ко зна који пут отвориле причу о могућностима премјештаја с једне на другу адресу за вријеме служења казне.

Немили догађај није, изгледа, одјекнуо довољно јер смо се за нешто више од двије године помјерили можда милиметар, и то тек прије неколико дана, барем када је ријеч о ФБиХ.

Текст преднацрта закона који дефинише ово питање угледао је свјетлост дана почетком мјесеца. Сада слиједе примједбе, сугестије, нацрт, приједлог, један ниво власти у ФБиХ, затим други, а избори су пред нама.

Тешко је повјеровати да ће ово питање убрзо доћи на дневни ред због мјесеци који су пред нама и тренутно односа снага у овој земљи. Ипак, важно је знати да се нешто ради и надати се да процедура неће трајати предуго као до сада.

Јер ће бити касно, прекасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана