Прелази

Горан Маунага

Савјет министара БиХ хитно би требало да покрене поступак за измјену уговора о граничним прелазима између БиХ и Хрватске, а то подразумијева претходну квалитетну стручну анализу проблема насталих на тим прелазима након што је Хрватска ушла у Европску унију.

Ти проблеми нису мали - свакодневно, од 1. јула, проток људи и робе између БиХ и Хрватске изузетно је отежан.

А да ће то бити тако, знало се још од формирања и начина рада Државне комисије за интегрисано управљање границом. Споразуми о пограничном саобраћају и о граничним прелазима између БиХ и Хрватске требало је да буду парафирани још у априлу, али то није могло да се учини због проблема око пројекта издавања пограничних пропусница.

Колико је у свему било нерегуларности, видјело се и кад је тада предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић одбио да потпише споразум о границама БиХ и Хрватске, јер није био усаглашен.

Јер, споразум је прије одлуке Савјета министара БиХ парафирала нелегална, стара комисија које није прошла обавезну процедуру именовања у Предсједништву. А осим тога, како је Радмановић и нагласио, спорно је и то што су, поред два главна гранична прелаза од којих је један у РС а други у ФБиХ, преостала четири у ФБиХ.

Да ту, очигледно, нешто дебело не штима, показује се, ево, и на терену. Одакле, откада и зашто се одједном појавио гранични прелаз Бијача, зашто за њега скоро нико не зна, гдје се налази и зашто не служи ни путницима, ни за превоз робе?

Зашто до тог граничног прелаза, кад је већ савремено опремљен, нема путоказа, скоро никаквих саобраћајних знакова?

С друге стране, доказ за неопходну измјену уговора о граничним прелазима је, рецимо, ситуација на граничном прелазу Дољани гдје се на прелазак често мора чекати и по два часа. Очигледно је да су и у овом случају у питању познате мутне бх. игре од којих, свакако, неко има интерес.

Исто као што га има и у случају укидања граничног прелаза за робни саобраћај у Новом Граду. Сад таквог прелаза нема од Градишке до Изачића, иако се у Новом Граду гради индустријска зона. Је ли могуће да је неком у интересу да заустави покренути развој тог града, а тиме и цијеле регије? 

Зато је Предсједништво БиХ овог пута заиста у праву што је иницирало измјену уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима. На потезу је Савјет министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана