Прелаз без дозволе

Ведрана Кулага Симић

Дан без проблема и којекаквих апсурда у БиХ је скоро немогуће и замислити. Посљедњи који се појавио као гром из ведра неба је информација да гранични прелаз у Новом Граду нема све што је потребно да би био у употреби - нема праву употребну дозволу.

Прича о граничним прелазима у овој земљи почела је оног дана када је Хрватска постала чланица европске породице. Када је њима, у љето 2013. године, свануло, а многим пограничним општинама у БиХ са друге стране ријеке пао мрак на очи.

Дојучерашње комшије постале су им предалеко, а проблеми су почели да се нижу како су рампе на граничним прелазима спуштене за одређене категорије. Велику штету претрпјеле су општине, привредници, али и обични грађани, за чији интерес би требало да се боре они који би требало да раде у њиховом интересу. Али, подаци са терена не показују да ствари иду у том правцу.

Након бројних проблема у вези са категоризацијом прелаза у неким општинама које граниче са најмлађом чланицом ЕУ, на површину су испливали нови проблеми у Новом Граду. Прегледом стања код царинске испоставе и самог граничног прелаза је утврђено да у списима недостаје, ни мање ни више него потребна употребна дозвола, потписана од стране ресора за грађевинство у Влади РС. На листу проблема уписали су се и они који се односе на квалитет прелаза који је сада само отворен за путнички саобраћај.

Тешко да, имајући у виду колико су надлежни у овој земљи заинтересовани за стање на граничним прелазима, неко може тачно да каже колико је дуга листа проблема са којима се сусрећу и запослени у тој области, као и они који живе у тим подручјима.

Недавно је једна ревизија показала да је стање на прелазима у БиХ далеко од идеалног, да на царинским испоставама нема чак ни основних ствари, почевши од ваге па надаље. И о чему онда говоримо? Како је могуће да се, када је ријеч о Новом Граду, након неколико година утврди да у фасциклима нема употребне дозволе?

Надлежни морају да засучу рукаве и ухвате се у коштац, али озбиљно, са проблемима у вези са граничним прелазима, јер ће, ако овако наставе, само испаштати грађани, док ће они и даље уживати у својим канцеларијама негдје далеко од границе са ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана