Прекомјеран увоз

Маријана Миљић Бјеловук

Република Српска има одличне услове за развој домаће производње, али због непостојања система контроле и квалитета увоза производа, у БиХ се већ годинама увози све и свашта.

Управо због тога становници Српске једу неквалитетну храну, која је стара више година и ко зна из које земље потиче.

Да је тако потврђују и подаци да се у БиХ из године у годину, упркос бројним упозорењима, увозе све веће количине меса, углавном сумњивог поријекла, али јефтино, што је купцима у условима кризе најважније приликом куповине.

Међутим, поред увозног меса, тржиште БиХ преплављено је и лошим воћем и поврћем из далеких земаља, слаткишима, водом и многим другим производима.

У БиХ је за само четири мјесеца ове године увезено 9.570 тона меса вриједног 36 милиона марака, што је шест пута више од вриједности извезеног меса, јер је за четири мјесеца 2012. извезено 1.766 тона меса у вриједности од шест милиона марака.

Разочараност у надлежне институције због небриге за домаћу производњу, те недостатак воље за борбу за бољу позицију на тржишту, ријечи су којима сточари, али и сви остали домаћи произвођачи у Српској описују своју ситуацију.

Више пута су упозоравали на прекомјеран увоз производа лошег квалитета, али нико од надлежних није ни мрднуо прстом да нешто уради и да бар мало заштити домаћу производњу, која из дана у дан тоне све дубље.

Пољопривредници, који су изгубили и оно мало наде да могу да живе од свог рада, кажу да им ништа друго не преостаје него да предузму радикалније мјере односно протестују, јер је очигледно да ријечима и молбама нису ништа постигли.

Домаћи произвођачи неће бити ни први ни посљедњи који овим путем траже своја права, али је питање да ли ће и то натјерати надлежне да заштите домаће тржиште.

Због немара одговорних не треба да се зачудимо ако у скорије вријеме на рафама не нађемо ништа што је домаће, што је наше и чиме бисмо могли да се похвалимо.

Крајње је вријеме да се све “успаване” институције у БиХ пробуде и почну да раде свој посао, а сасвим сигурно је да је један од главних задатака управо заштита домаће производње и произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана