Преко границе

Ведрана Кулага Симић

Слике са граничних прелаза у БиХ већ дуже вријеме су огледало и стања у цијелој земљи, а иако се годинама упире прстом на поједине адресе, и даље нема ни воље да први утисак буде ни мало, а камоли знатно поправљен.

 

У овој земљи, иако важи за сиромашну, има новца, али годинама завршава на погрешним рачунима. Стотине и стотине милиона на годишњем нивоу прикупе надлежни органи те их пошаљу на јединствени рачун, са којег даље експресно нестаје, махом одлазећи за подмиривање енормне администрације те текућих расхода десетине институција у којима ради на хиљаде ових и оних службеника, а за друге потребе шта остане.

Све остало може да чека, а доказа за то има гдје год се окренемо. Гранични прелази су тек једна ставка на којој се то и те­ како види. И шта се ради о том питању? Ништа. Углавном само Управа за индиректно опорезивање и Гранична полиција у годишњим извјештајима наброје колико у БиХ укупно има граничних прелаза и колико, од тог броја, испуњава све стандарде који би на тим адресама морали да буду видљиви и на терену.

Пресјек стања је непромијењен годинама. Критеријуме испуњава тек нешто око трећине граничних прелаза, и то они “најмлађи”, док на осталима ничим не можемо да се похвалимо.

И то је свакако још једна у низу срамота, али свакако и слика и прилике ове и овакве БиХ у којој су испариле злата вриједне милијарде, а да ништа није урађено да би земља побољшала ни живот свих оних којих још нису купили карту у једном правцу нити генерално свој имиџ у региону, Европи и даље.

Зато донекле не чуди што је и даље присутан, али и ојачава тренд, да народ одлази преко тих истих, назовимо, граничних прелаза у потрази за срећом. Негдје с оне стране. Гранични прелази одају први утисак о земљи јер су њен својеврсни праг, а посебно под овим дијелом неба. Свима је јасно да ништа не може да се промијени преко ноћи, али овдје је прошло превише ноћи. А ништа се ни помјерило ка бољем није.

Само се призивају милиони, којих додуше има, али никако да се утроше на праве ствари док године пролазе и вријеме додатно нагриза објекте који се налазе на домаћим граничним прелазима.

Стање додатно погоршава признање да посланици ни делегати у Сарајеву, а којима је то у опису добро плаћеног посла, дуже већ нису ни разматрали то питање. А ако ништа, могли су поставити питање и затражити информације или иницирати расправу, али увијек, наравно, има нешто прече. Као што је “висока политика”, на примјер. 

Многе ствари у БиХ испаштају управо због тога. Превише је још отворених те неотворених питања јер се политички лидери у овој земљи стално врте око једних те истих, а чињеница је да се ништа неће промијенити у скорије вријеме јер је већ кампања, пред нови лов на гласове бирача, почела, али ће обећања и те­ како поново бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана