Прегледи

Драгана Орловић

"Добар дан. Треба да урадим магнетну резонанцу." "Може, није проблем, зваћемо Вас за неколико мјесеци."

"Добар дан. Морам на операцију катаракте."

"У реду, дођите за годину."

То су дијалози који најбоље и најреалније описују здравствени систем Републике Српске. Здравствени систем који болује од неизљечиве и дугогодишње болести, болести зване чекање.

Она мучи клиничке центре, она мучи болнице у Републици Српској.

Није непозната, напротив, о њој знају сви, а најбоље они који су више времена провели у здравственим установама да би заказали неки преглед, него док су се лијечили.

Апсурд или не, али такво је вријеме да су чешће морали да проводе сате и сате у болницима, домовима здравља тражећи слободан термин. Шетајући од ординације до ординације и тако укруг.

Тај "круг" некада је трајао кратко, а некада се знао "одужити", нарочито ако се пацијент налазио на листи чекања за операције ока, ЦТ, магнетну резонанцу.

И шта тада?

Да ли су сви ти пацијенти имали малоприје поменутих тих "неколико мјесеци" за чекање у реду? Годину? Сумњам. Али, чекали су. Морали су.

И да поновим, ишли од ординације до ординације.

Због тога не могу, а да се не запитам, као и сви ми, да ли је постала привилегија или чиста срећа ако успијемо на вријеме да закажемо тај тамо неки преглед?

Шта да радимо када су у питању сати и дани, а пред нама су мјесеци и године чекања? Гдје је рјешење? Ко је кривац? Појединац, група или цијели систем?

Не знам. Ево, не знам одговоре, а вјерујем ни Ви!

Ко онда зна, на чија врата да закуцамо? Вјероватно на врата надлежних, који морају да се запитају каквог је здравља цјелокупно наше здравство.

Крајње је вријеме да се нешто учини како би се скратиле листе чекања за поједине прегледе.

Нашем здравственом систему хитно треба дијагноза, мора му се прописати и издати рецепт. Рецепт који ће донијети "лијек" за брже и краће листе чекања. За брже прегледе. За здравље. Јер здравље мора да буде на првом мјесту, а не на чекању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана