Прегласавање

Горан Маунага
Прегласавање

У Предсједништву БиХ понавља се стара и добро позната ситуација око учесталог прегласавања члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Наравно, с том незнатном разликом што су га ранијих година прегласавали Харис Силајџић и Жељко Комшић, а сада то умјесто Силајџића ради новоизабрани члан Бакир Изетбеговић. Aли принцип је исти, чак и тема.

Наиме, ако се присјетимо прошле године, Радмановића су тада предсједавајући и бошњачки члан Предсједништва Жељко Комшић и Харис Силајџић, прегласали утврђујући Приједлог закона о буџету институција БиХ за 2010. годину. Радмановић је због економске кризе гласао против повећања буџета.

То исто десило се и сада па се, логично, поставља питање гдје то више води и има ли томе краја.

Овог пута Радмановић је предложио да буџет заједничких институција буде мањи за 29 милиона КМ, од чега 25 милиона КМ за смањење броја припадника Оружаних снага БиХ, и четири милиона мање за укидање три не баш тако битне амбасаде.

Ипак, усвојен је буџет већи за 23 милиона који је Изетбеговић преложио, а Комшић подржао. И то скоро 17 милиона КМ више за пријевремено пензионисање припадника ОС БиХ, иако тај закон још није на снази, и још пет милиона за Фонд за повратак расељених и избјеглих.

Дакле, јасно је да тешки проблеми у функционисању Предсједништва БиХ трају већ дуго, да се настављају и да су сваким даном све уочљивији. Јер, ако се присјетимо, Радмановић је прегласан и у децембру 2009. године приликом усвајања буџета који је у односу на нацрт који понудио Савјет министара БиХ тада увећан за чак 200 милиона марака.

Све те ситуације упозоравају на значај очувања ентитетског гласања. Aко би то гласање било укинуто изазвало би тешке посљедице по један народ.

Годинама је све уочљивији дубоки проблем функционисања Предсједништва БиХ и посезања за ветом које стоји на располагању члановима тог тијела.

Јасно је да су ставови представника два ентитета другачији, али тешко се може схватити њихово различито тумачење Устава.

Дакле, док Устав БиХ јасно каже да без консензуса нема БиХ, Комшић и Изетбеговић, очигледно, то не виде тако. Тиме изазивају нестабилност БиХ и производе блокаду рада Предсједништва и свега што би ово тијело требало да представља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана