Прегласавање

Жељка Домазет

Да Република Српска треба по сваку цијену да чува своју уставну могућност ентитетског гласања, показује пракса која се готово редовно понавља на сједницама комисија у Парламенту БиХ.

Сваки приједлог који стиже од посланика из Српске и којим се штите дејтонска и уставна права Српске, редовно се на овим сједницама покушава анулирати прегласавањем. Прегласавање посланика из РС је редовно и када из ФБиХ или институција БиХ стигне приједлог који иде на штету Српске.

Овога пута то је учињено са приједлогом закона о измјенама Закона о лијековима и медицинским средствима, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Уставноправна комисија Представничког дома Парламента БиХ подржала је јуче ово законско рјешење, прегласавањем чланова из РС, који већ дуже вријеме упозоравају на неправилности и нелогичности у предложеним измјенама.

Измјене које српски посланици сматрају преносом надлежности, по свему судећи, неће добити подршку у даљој процедури, али проблем прегласавања и једностраног наметања рјешења треба стално истицати.

Јер, постдејтонска пракса у више је наврата показала да ниједно рјешење у овој земљи које је донесено на принципу прегласавања није довело ни до помака ни до напретка у БиХ. Зато би сви они који желе овој земљи бржи напредак и договор морали у свакој прилици имати у виду чињеницу да је БиХ сложена земља коју прегласавање и доминација једних над другима може одвести само у ћорсокак и блокаде.

То се показало на многим примјерима, а најочитији и најилустративнији је онај код доношења недавних одлука Уставног суда БиХ у вези са Даном Републике. Оне су изгласане гласовима бошњачких судија и странаца који се нису потрудили ни да темељитије проуче принцип живота и функционисања ове земље. Показао је то и покушај усвајања механизма координације којим је у први мах био занемарен став Српске. Показало се и код једностраног усвајања резултата пописа становништва у БиХ, које РС не признаје.

Буде ли се и даље ишло системом наметања и прегласавања, сваки корак који БиХ направи биће према странпутици и донијеће јој само нова спорења, раздор и несугласице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана