Прегласавање Радмановића

Горан Маунага
Прегласавање Радмановића

Велики проблеми у функционисању Предсједништва БиХ трају већ дуго и сваким даном све су уочљивији. Посљедњи примјер за то је још једно прегласавање члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојше Радмановића.

Овог пута Радмановића су предсједавајући и бошњачки члан Предсједништва Жељко Комшић и Харис Силајџић прегласали утврђујући Приједлог закона о буџету институција БиХ за 2010. годину. Радмановић је због економске кризе гласао против повећања буџета.

И ово прегласавање подсјетило је колико је важно да се очува ентитетско гласање. Очито је, дакле, какве би посљедице по један народ наступиле кад би ентитетско гласање било укинуто.

Радмановић је прегласан и у децембру прошле године приликом усвајања буџета институција БиХ који је у односу на нацрт који је понудио Савјет министара БиХ увећан за чак 200 милиона КМ.

С друге стране, кад је Радмановић недавно тражио да се расправља о запрепашћујућим изјавама министра иностраних послова Турске Aхмета Давутоглуа о империјалистичким намјерама Турске према БиХ, Комшић и Силајџић су то одбили.

Aли зато је Комшићу и Силајџићу сметала посјета предсједника Србије Бориса Тадића Палама па су опет прегласали Радмановића и на дневни ред уврстили разматрање тачке која предвиђа упућивање протестне ноте Министарству иностраних послова Србије због Тадићеве посјете.

Све ово илуструје дубоки проблем функционисања Предсједништва БиХ и посезања за ветом које стоји на располагању члановима тог тијела.

Разумљиво је да су ставови представника различитих ентитета другачији, али тешко је схватљиво њихово различито тумачење Устава. И док Устав БиХ јасно каже да је консензус суштина БиХ и да без консензуса нема БиХ, Комшић и Силајџић то, очито, не виде тако. 

Зато ваљда истичу да је "консензус у одлучивању једино обавезујући у домену одбране, док он није неопходан  у одлукама Предсједништва које се тичу спољне политике". Истичу да се "не ради о прегласавању", позивајући на коришћење вета.

Очито је, дакле, да Комшић и Силајџић, у случајевима кад се интереси ентитета разликују у доношењу конкретне одлуке, позивају на блокаду рада Предсједништва БиХ изазивајући тако нестабилност БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана