Представници Срба

Сандра Милетић
Представници Срба

Да Срби у Федерацији БиХ никако не могу да се изборе за своја права, види се у свим институцијама тог ентитета, а највише у федералном Парламенту.

Разлог није недостатак њихове воље ни жеље да им буде боље, већ чињеница да су њихови представници људи који са заштитом српских интереса немају баш много везе.

Тако на примјер, иако би позиција предсједавајућег Представничког дома или Дома народа Парламента ФБиХ требало, како се очекује, да у новом мандату припадне представнику српског народа, Срби неће имати много користи од тога.

Јер на том мјесту, како сада ствари стоје, неће бити Србин из странке регистроване у РС, већ највјероватније неко из СДП-а.

A колико су представници СДП-а у протеклом периоду водили рачуна о интересима Срба у ФБиХ, не треба ни спомињати.

Било је, руку на срце, и неких часних изузетака, али и њихово, као ни мишљење представника Срба из странака из РС није се баш чуло у Парламенту, јер остали нису жељели да га чују.

У сваком случају ће се, као и до сада, Срби из партија које нису регистроване у РС, а које чине већину у Клубу Срба у Парламенту ФБиХ залагати за интересе својих партија, а не за интересе српског народа. То је јасно свима.

Једини Србин у Парламенту БиХ из СНСД-а, странке регистроване у РС, биће Велимир Кунић, а остали "српски кадрови" биће из СДП-а, СДA и СБиХ.

Већ се зна да СДП и СДA имају усаглашене ставове, тако да ће највјероватније имати јединствен став, па ће сви Срби гласати за оно што им буде налагао клуб њихових партија.

A то у случају СДП-а, СБиХ и СДA са заштитом Србима у ФБиХ неће имати баш много везе.

Јер нико се и не сјећа да је неко од Срба из тих партија икада предложио какав акт који је у интересу Срба у ФБиХ, а камоли да је стопирао доношење закона или гласао против њих ако нису у интересу српског народа.

Нажалост, по свему судећи, иста прича понављаће се и у идуће четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана