Предсједништво

Сандра Милетић
Предсједништво

Стање безбједности у згради Предсједништва у Сарајеву је забрињавајуће и има пропуста који се годинама не рјешавају. Закључило је то Предсједништво БиХ на сједници одржаној у петак.

Навео је предсједавајући Предсједништва Небојша Радмановић и да Предсједништво тражи да се објекат у којем се налази прегледа у цјелини, од подрума до крова, да се хитно ријеши питање заштите Предсједништва унутар објекта и ван њега. Траже и да се комплетан спрат на којем је смјештено Предсједништво ослободи од других корисника.
Просто је невјероватно да Предсједништво, које је колективни шеф државе, мора да тражи да зграда у којој борави буде безбједна, што према многим извјештајима тренутно није.
A многи детаљи из тих извјештаја могли би да се сврстају у рубрику "вјеровали или не".
Тако извјештај о безбједности зграде каже да је она "отворена" са свих страна и необезбијеђена, да свечани улаз у зграду, који је окренут према Титовој улици, ничим није заштићен, па је погодан за различите видове напада на особе које га користе. Осим тога, SIPA нема линк везу са службом унутрашњег обезбјеђења, а не постоје ни минимални заштитни механизми, попут бетонских препрека. Физичка заштита за коју су задужени припадници SIPA није довољна да спријечи евентуалне нападе на зграду.
Врхунац ове приче је чињеница да зграда чак нема ни противпожарне уређаје, које има сваки мало боље опремљен стан. Не зна се ни ко тачно треба да све те пропусте ријеши, ни ко је договоран за такву ситуацију.
Треба додати да ово вјероватно не би још неко вријеме ни изашло у јавност да у згради Предсједништва прошлог мјесеца није пронађено оружје. Ко је крив за то што је подрумска зграда у згради била пуна оружја, још није утврђено, а вјероватно и неће. Као што се вјероватно неће утврдити кривац за остале пропусте.
У сваком случају, проблеми који постоје морају да буду ријешени. И то што прије.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана