Предсједништво на поправном

Жељка Домазет

Да ли ће се БиХ помјерити са мртве тачке на путу према Европској унији у сваком случају зависи од ње саме и њених институција које свака у свом домену треба да извршавају обавезе које је на том путу чекају.

Предуслов за сваки корак напријед свакако је поштовање Дејтонског споразума и прецизирања надлежности свих нивоа власти који треба да се нађу у новој, преуређеној, изјави Предсједништва БиХ коју би потписали лидери политичких странака у овој земљи.

Предсједништво, које је у првом покушају сачинило изјаву, пало је на поправном испиту јер су се у првој (по оцјени многих наврат-нанос сачињеној) изјави криле многе замке које су БиХ водиле у централизам а ентитете и кантоне као њене саставне дијелове у којима углавном све те реформе треба провести у слијепе послушнике свега онога што "нареде" заједничке институције.

Одмах на почетку када је објелодањена та наизглед безазлена заједничка изјава жучно су реаговали званичници Српске одлучно одбијајући да прихвате и потпишу било шта што урушава надлежности РС и нису попустили у својим захтјевима без обзира на тврдње оних који представљају парламентарну већину на нивоу БиХ како у изјави нема ништа спорно и да је треба безрезервно прихватити. Зарад чега су и они из РС који су на нивоу БиХ дио већине најгласније подржавали ову изјаву коју, јасно је констатовано, треба прецизирати и преуредити, показаће вријеме.

Очигледно је да ће колективни шеф државе морати на поправном испиту да научи лекцију из Дејтонског споразума и Устава ове земље, да прецизира сваку ставку како се у надлежностима не би мијешале крушке и јабуке, јер ће тај нови покушај наново ићи на преслишавање и провјеру лидерима који треба на нову изјаву да дају свој параф и зелено свјетло како би могла бити усвојена и у Парламенту БиХ. Када се све ствари посложе јасно је као дан да су сви они који су оспоравали први приједлог заједничке изјаве Предсједништва БиХ били у праву, јер су то потврдили и званичници ЕУ који су прошле седмице боравили у БиХ и ниједном ријечју нису казали да ова изјава треба да урушава Дејтонски споразум и гази различите нивое власти.

Да ли ће Предсједништво положити на поправном испиту или неће, показаће дани који слиједе. Њихов потез ће показати колико држе до европског пута ове земље и да ли ће и отворени прозор Европске уније за БиХ оставити отвореним или ће га зарад туђих скривених намјера заувијек залупити.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана