Предсједништво БиХ

Мирослав Филиповић
Предсједништво БиХ

Хрватски и бошњачки члан Предсједништва БиХ, Харис Силајџић и Жељко Комшић, сталним прегласавањем члана Предсједништва БиХ из РС Небојше Радмановића, годинама дрско спроводе самовољу и отворено дјелују против интереса Републике Српске.

Њих двојица су најодговорнији за деградирање Предсједништва БиХ, највише институције ове земље, у којем се са великом мржњом и презиром ниподаштавају интереси Срба у БиХ.

Посљедњим скандалозним иступима и потезима у вези са хапшењем Ејупа Ганића, који је осумњичен за ратни злочин, Силајџић и Комшић зацементирали су трагичну и непобитну истину која каже су Предсједништво БиХ свели на бошњачки политички центар и базу СБиХ и СДП-а, из које се одапињу најотровније стријеле према Српској и Србима у БиХ.

Сав парадокс БиХ исијава управо дјеловањем Силајџића и Комшића у Предсједништву БиХ, који су, апсурда ли само, положили предсједничку заклетву да ће "савјесно обављати дужност, поштовати и примјењивати Устав БиХ и Дејтонски споразум, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана".

Не само да то Силајџић и Комшић нису чинили, већ су у овом тренутку постали највећа пријетња суверенитету земље.

Незамисливо је да Силајџић и Комшић у фиктивној борби за БиХ дјелују против њене половине. Комшићевог предсједничког рада стиде се и Хрвати, па се оправдано може рећи да је Предсједништво БиХ постало искључиво бошњачко.

Силајџић и Комшић су одавно изгубили компас и заборавили на то да је Предсједништво БиХ, по Уставу, "симбол суверености БиХ, чији је задатак да "усклађује рад институција и брани интересе ентитета, што се односи на конститутивне народе и све грађане".

Подсјетимо се радикалног говора пред Савјетом безбједности УН, у којем је Силајџић позвао међународну заједницу да поништи "резултате геноцида и Караџићевог пројекта", подршке изјавама министра иностраних послова Турске Aхмета Давутоглуа у којем се величао "отомански Балкан", осуда посјете предсједника Србије Бориса Тадића БиХ и отварања школе "Србија" на Палама, устаљеног прегласавања Радмановића приликом усвајања буџета.

Радмановић је критиковао самоиницијативне иступе Силајџића и Комшића и назвао их "дјечијим слабостима у функционисању државе", мада сигурно не би погријешио ни у дијагнози да је у питању патолошко обољење које институционално и уставно ткиво земље нагриза изнутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана