Предсједник Суда БиХ

Горан Маунага

Откад у дејтонској БиХ постоји правосуђе, било да је оно уставно или неуставно, нису забиљежени већа јавна хистерија ни снажнији отворени, директни притисци на независан рад тог трећег стуба власти, као што је то било ових дана, поводом избора предсједника Суда БиХ.

Након дванаестогодишње владавине Медџиде Кресо том институцијом, Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а против ње је покренула дисциплински поступак, док је СДА избором судије Ранка Дебевеца на ту функцију изгубила досадашњу сигурност у то да ће у том суду право и правда бити селектовани по принципу унапријед одређених криваца.

Баш тај принцип навео је Бакира Изетбеговића да јавно подвикне да предсједник Суда БиХ мора бити Бошњак, уз упућивање критика Милану Тегелтији у покушају вршења притиска на њега, његов рад и објективно и професионално одлучивање при избору новог предсједника Суда.

Правосуђу БиХ неопходан је био функционер који заиста не припада ниједној политичкој опцији као могућа гаранција да ће унаприједити рад Суда БиХ и, коначно, инсистирати на независности судија приликом доношења пресуда.

Они који су Дебевеца изабрали тврде да је он заслужено побиједио на конкурсу као најбоље оцијењен, као и да су новог предсједника Суда БиХ изабрали по стручности а не по политичком опредјељењу.

При томе су, кажу, поштовали критеријуме попут стручног знања, радног искуства, резултата, способности у објављивању научних радова, активности у струци, резултате у каријери и учествовање у организованим облицима усавршавања. Да ли јесу и у којој мјери, ускоро би требало да се покаже кроз Дебевецов рад, односно кроз квалитет рада и кредибилитет Суда БиХ.  А и квалитет и кредибилитет су, нажалост, одавно пољуљани.

Припадници српског народа, који су до сада највише оштећени пристрасним радом тог суда који је функционисао као продужена рука СДА, сада само очекују и надају се да ће та институција, коначно, почети да функционише у складу са правом и правдом.

Суд БиХ, за разлику од досадашњег начина рада, само треба да  заступа једнакост грађана пред законом, а то је оно против чега се највише боре они који су протеклих дана вршили непримјерене притиске на ВСТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана