Предсједник Суда БиХ

Горан Маунага
Предсједник Суда БиХ

Какве су то високе државне функције, какве су то особе које су на тим функцијама и каква је, генерално, држава у којој ти функционери и у ријетким јавним иступима жестоко заобилазе истину?

Из посљедњег таквог јавног изношења става предсједника Суда БиХ Медyиде Кресо да се закључити да она, најблаже речено, није ни издалека заслужила позицију на којој је.

Додуше, када је БиХ у питању, онда је све другачије него у свим нормалним земљама, па и ово. Зато, могуће је, Кресо и њено понашање тачно одговарају поднебљу, ситуацији, "духу" и земљи у којој се све то дешава.

Ипак, никада није на одмет споменути те, по свјетским критеријумима, екстреме, чуда која до краја нису успјели да објасне ни овдашњи великани писане ријечи.

Кресо је, наиме, хладно устврдила да "ентитетска тужилаштва крију податке о предметима кривичних дјела ратног злочина", иако та тужилаштва тврде да су све у вези са тим предметима одавно уступили.

То је и разлог, каже она, "зашто до сада није формирана јединствена база података Тужилаштва БиХ како то налаже Стратегија за рад на предметима ратних злочина".

Зато се, додаје она, "поред паралелизма у вођењу истраге српског и бх. тужилаштва, воде истовремене и паралелне истраге у предметима ратних злочина на ентитетском и на нивоу БиХ". За исте људе и за исте ратне догађаје, каже Кресо.

Потпуно би било нејасно и зашто се Кресо уопште, као предсједник Суда БиХ, одједном тако залаже и мијеша у рад тужилаштава у БиХ, да сличан иступ није имала и почетком ове године.

Наиме, она је још у јануару, одмах након што је бијељинско Окружно тужилаштво покренуло истрагу против Насера Орића, осумњиченог за ратне злочине, изјавила да би "требало обуставити све истраге о ратним злочинима које су покренуте на ентитетском нивоу".

Ту ствари постају јасније. Залагањем за Орића, Медyида Кресо занемарила је и чињеницу да су сви предмети које раде ентитетска тужилаштва претходно били на оцјени у Тужилаштву БиХ. Тужилаштво БиХ не само да је упознато са тим предметима, већ их је оно управо и вратило ентитетским тужилаштвима.

Запањује то смишљено "непознавање" материје које је показала Кресо. Истовремено, застрашујуће је то што предмети о ратним злочинима над Србима које је Хашки трибунал прослиједио бх. правосудним институцијама и даље стоје у фиокама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана