Предсједавање

Ведрана Кулага Симић

БиХ је по много чему специфична земља у којој се увијек нешто покушава, а мало шта доведе до краја. Тако су годинама уназад успостављани добросусједски односи са земљама из окружења, али с времена на вријеме, нажалост, нашао би се неко ко би својим потезима "заледио" све добро до тада урађено.

Да се разумијемо, одређене несугласице и проблеми увијек могу да се појаве, али на њих не би требало да се реагује "на прву" јер је у већини случајева оваква реакција, ма од кога долазила, контрапродуктивна.

Овако би могли да заокружимо вођење БиХ из Предсједништва под кормилом хрватског и бошњачког члана.

Умјесто да учине све да испеглају односе, како у земљи, тако и са комшијама, овај двојац учинио је све да их још више поквари.

Како не треба да се понашају чланови Предсједништва БиХ и предсједавајући овог тијела показао је Бакир Изетбеговић, када је отворено казао новом предсједнику Србије шта мисли о њему, његовим ставовима и изјавама које је изнио у јавност.

Мијешао се у унутрашње односе не само Србије, већ и Црне Горе, а овај дио БиХ тешко да ће заборавити његово обраћање у Генералној скупштини УН са поздравом "Есселаму алејкум".

Зар је овако нешто потребно БиХ? Зар Сарајево мора да својата БиХ и игнорише Бањалуку и Мостар? И то ко зна по који пут. 

Изетбеговић је показао ко је и шта и колико му мало треба да несмотрено почне да уништава нешто што се годинама гради и покушава поставити на чврсте темеље, а свима би требало да буде јасно, а понајприје њему самом, да овако не би смио да се понаша. Барем док говори у име институције коју дијели са још два члана.

Да је мајстор у нарушавању односа и код нас и шире, показао је и Жељко Комшић када је зауставио потписивање протокола о сарадњи између тужилаштава БиХ и Србије и за које се и дан-данас чекају ко зна каква мишљења да би се ово важно питање поново ставило на дневни ред.

Гафове овог типа БиХ себи не смије да дозволи. Посљедње што јој треба јесте да се погоршају односи, понајприје са Србијом и Хрватском, и да остане усамљена и изолована, с милион и једним проблемом. И то свима треба да буде кристално јасно, ако желе да оправдају оне гласове бирача који су их довели на позиције са којих сада диктирају политику земље.

Небојша Радмановић је преузео кормило Предсједништва БиХ. Надајмо се да ћемо гледати нову и бољу серију добросусједских односа на Балкану за боље сутра и нас и комшија.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана