"Предмет Мактоуф"

Горан Маунага

Узалуд су, годинама уназад, правни експерти из Републике Српске указивали на правни апсурд у Суду БиХ приликом примјене Кривичног закона БиХ из 2003. године умјесто КЗ СФРЈ на починиоце ратних злочина који су та кривична дјела починили, наравно, у вријеме важења тог југословенског закона, дакле, онда кад КЗ БиХ није ни постојао.

Није помогло ни то што су на тај нонсенс упозоравали и стручњаци из Адвокатске коморе Србије, Адвокатске коморе Хрватске с Антом Нобилом на челу, те из хрватско-мостарског дијела Адвокатске коморе Федерације БиХ. 

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо и судије тог суда нису обраћали пажњу чак ни на правни преседан, односно на чињеницу се на оптужене у том случају примјењивао строжи, умјесто блажег закона. Тиме је покушано да се, тако што су углавном припадници српског народа за ратне злочине осуђивани на вишеструко дуже затворске казне, Српска прикаже као геноцидна творевина и на тај начин доведе пред свршен чин.  

Све то је прекинуто одлуком Европског суда за људска права у Стразбуру у "предмету Мактоуф и Дамјановић". Сада слиједе захтјеви бранилаца оштећених за понављање поступка, за пуштање из затвора, за надокнаду штете.

А износи одштетних захтјева ће бити милионски. Плаћаће их БиХ као држава, што значи сви ми. Гдје ће, при том, бити и шта ће радити судије које су свјесно кршећи норме домаћег и међународног законодавства судиле ретроактивно примјењујући закон који је строжи од постојећег? Како би било да им бар тада проради савјест па да осуде себе за претходне грешке не би ли одштета, умјесто из наших, отишла из њихових џепова?

Није никаква тајна о којим судијама је ријеч и ко им је све вријеме био на челу. Идућих дана и ВСТС треба да се огласи о том питању и да нам каже на који ће начин ти дјелиоци правде одговарати, ако већ неће бити суспендовани?

Судећи по досадашњим правилима апсурдне државе БиХ, њима се апсолутно ништа неће десити. Наставиће да, недодирљиви као држава у држави, суде по неким политички скројеним правилима и законима који везе немају ни са домаћим ни са међународним законодавством.

Да ће то бити тако већ је најављено из Апелационог одјељења Суда БиХ одакле су нас "просвијетлили" тврдњом да "одлуком Европског суда за људска права у Стразбуру у 'предмету Мактоуф и Дамјановић' не могу бити доведене у питање и остале одлуке Суда БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана