Предмет "Дудаковић"

Горан Маунага

Да ли је могуће да ће, заиста, бити помака у предмету "Атиф Дудаковић" и да ћемо од Тужилаштва БиХ дочекати бар један потез у области процесуирања одговорних за злочине почињене над Србима током рата у БиХ који ће бити вриједан хвале?

Чињеница је да је послије дугогодишњег разложног неповјерења у рад Тужилаштва у вези са питањем процесуирања одговорних за злочине почињене над Србима стварно тешко повјеровати у добре намјере и у то да се заиста ради о великом заокрету.

Али је, исто тако, и чињеница да се дешава нешто чега до сада није било - појавила се нада да ће предмет у коме, као у мало којем, постоје необориви докази о почињеном злочину, буде коначно процесуиран.

Јер збиља је понижавајуће било гледати како Дудаковић улази у Архив Оружаних снага кад му се прохтије и износи документа која пожели док, истовремено, приступ том Архиву немају породице ни браниоци оних којима су суђења за ратне злочине у току. 

Поражавајуће је и то што, поред предмета "Дудаковић", већ двадесет година слушамо податке о скоро свим случајевима ратних злочина почињених над Србима који завршавају констатацијом да "за те злочине нико није одговарао".

А кад је ријеч о овом случају, о њему главни тужилац БиХ Салиховић и Драган Чорлија који је годинама предмет држао у ладици знају мало више од онога што је изнесено у јавност. Салиховић је у сваком случају "преломио" и смијенио Чорлију због нерада и недоношења одлуке о оптужници, што је свакако велики помак.

Колико год Чорлија сада тврдио да је радио на том предмету и да је подигао оптужнице против шест припадника Петог корпуса Армије РБиХ, непобитна је чињеница да тужилачку одлуку против самог Дудаковића, као најодговорнијег, ни послије четири године није донио мада је све добио "на тањиру". Зашто?

На сва ова питања још је тешко одговорити, али сасвим сигурно се зна да се случај "Дудаковић" мора ријешити, а да они који су у овом и сличним случајевима "забрљали" треба да сносе одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана