Предизборно ухљебљавање

Маријана Миљић Бјеловук

Масовно ухљебљавање страначки подобних лица потреса све институције на нивоу БиХ. Ништа боља ситуација није ни на нивоу ентитета јер сви настоје да подијеле што више радних књижица и тиме привуку више гласова у своје крило.

Тако је било раније. Тако је сада. Иста прича причаће се и за двије године - пред нове изборе у БиХ.

Огласе надлежне институције штампају преко ноћи, а већ се унапријед зна за кога су они расписани. Све се ужурбано ради јер је до избора остало нешто мање од мјесец и по.

Када би се и сви нагомилани проблеми у БиХ рјешавали са упола толико жара као што се примају и запошљавају људи пред изборе, БиХ би на позицији могле позавидјети и многе развијеније земље широм свијета. Али од тога нема ништа и неће бити ништа.

Према званичним подацима, за само шест мјесеци у институцијама БиХ посао је добило 135 службеника. Дакле, ријеч је само о званичним подацима. Домаће институције и њихове вође прави су професионалци у разним малверзацијама о питању запошљавања, тако да вјероватно ни сами они не знају којег рођака, брата, стрица, тетку, ујну, комшију или пак неко десето кољено су запослили.

Због такве њихове политике јавна предузећа, која су ранијих година попуњавана пред изборе, су пропала јер нису могла више да издрже такву праксу и небригу домаћих власти за њихов развој. Сада када је већина тих предузећа постала прошлост, попуњавају се већ попуњене агенције, фондови, заводи и измишљају неке нове институције и комисије.

Онај ко је посјетио већину институција у РС, ФБиХ или пак на нивоу БиХ увидио је праву ситуацију. Оне приче одраније да има службеника који сједе и по ходницима могле би добити свој наставак. А то је да их има сада и по степеницама, а како је кренуло дијељење радних мјеста, биће их и испред институција. Сви они ће примати плату са државних јасала и привреда ће наставити да тоне, а колоне младих и професионалних људи, који имају знање и вјештине, наставиће да одлазе из БиХ.

Од обећања да ће бити боље и да ће се те праксе промијенити у БиХ нема ништа. Тих обећања је било раније, а њих слушамо и сада сваки дан. Нема потребе да се заваравамо да ће се нешто промијенити. Исту причу слушаћемо и за двије године, када ће власти настојати да запосле неке нове генерације страначки подобних лица, све с циљем наставка владавине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана