Предизборни ријалити

Вељко Зељковић
Предизборни ријалити

Полако, али сигурно захуктава се изборна кампања. На овјереним листама од стране ЦИК-а налазе се имена више од 26.000 кандидата и 168 политичких субјеката. Неко ће рећи - ни мање земље ни више оних који су одлучили да се некако политички остваре.

Избори служе да се од стране плебејаца изаберу народни трибуни, који ће на неком од нивоа власти заступати и спроводити њихове интересе, односно чинити све како би се боље живјело. И тако би у теорији требало да буде, али да ли баш и буде тако?! 

Са билборда нам се већ осмјехују разни кандидати, усликани са својим вођама, при томе шаљући разне симболичне поруке, осмишљене у некој од маркетиншких агенција. Користе се и друштвене мреже. Једноставно се више не може отворити профил или ући на неки од портала, да вам се уз фотошопирани осмијех не обрати неки од кандидата, поручујући како је управо он прави избор, односно да је најбоља млада за удају.

Једноставно, не бира се начин да се дође до можда и одлучујућег гласа, да се евентуално засједне у неку од многобројних фотеља које, поред добре плате, доносе и многобројне друге бенефите.

Организују се и разне трибине, које све више личе на народна весеља. Нек народ једе и пије, остало није толико важно. Удри бригу на весеље. Ангажује се и партијска војска, локални одреди који имају задатак да анимирају бираче те прикупе имена лица која ће гласати за одређену партију или кандидата. При томе се обећавају куле и градови, од асфалтирања пута до викендице, до запошљавања.

Направљене су и својеврсне вибер групе, а није риједак случај да се ти спискови евентуалних гласача траже и од оних који већ раде, јер су на то радно мјесто дошли по некој од политичких линија. Није се стало на томе, и кафане и кафићи постали су мјесто за прикупљање гласова. Која тура пића за неодлучне.

Нажалост, ниједан од многобројних кандидата, бар за сада, а који пуца на неку од (градо)начелничких мјеста није изашао са конкретним програмом како би евентуално ријешио неки ургентни проблем или унаприједио живот у својој локалној заједници. Све се у ствари своди на јефтини популизам и оптуживање својих противкандидата.   

Утисак је да ће и ова предизборна кампања, баш као и многе претходне протећи у својеврсном залуђивању обичних људи, гласача. Укратко, побиједиће они који буду најинтересантнији за гледање и слушање, баш као и у случају разних ријалитија, а има она народна пословица: “Како посијеш, тако ћеш и жњети”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана