Предизборна кампања

Ведрана Кулага Симић

Нови круг у трци за гласове бирача званично почиње данас. Предизборна кампања симболично ће кренути око подне, лијепљењем првих плаката и упућивањем изборних порука.

Пред бирачима је више од 7.000 кандидата, десетине странака и коалиција, које ће се од данас, па све до 11. октобра, борити за њихову наклоност с циљем остваривања што бољег резултата у изборној ноћи.

У страначким кухињама све је спремно - од изборних порука, тема на које ће ставити акценат и мјера које ће предочити да би побољшали живот обичних смртника на овим просторима, који ће све до дана изборне тишине са ТВ екрана слушати те разне предизборне поруке, обећања и све оно што кандидати имају да кажу и понуде у идуће четири године.

Са рекламних билборда, дрвећа и стубова, семафора и других покретних и непокретних објеката идућих дана политичари и странке упућиваће поруке о томе зашто баш они треба да буду избор народа. Чак и они који не желе биће у прилици да чују шта ко од политичара планира да ради и како да води земљу у будућности.

Свако ће се на свој начин "борити" за гласове, али свима треба да буде јасно да "борба" мора да буде демократска, фер и поштена. Цијели овај предизборни процес треба да прође у миру, без икаквих инцидената, а да народ не дозволи да буде злоупотријебљен у политичке сврхе и за туђе интересе.

А странке и политичари, они нека на демократски дозвољене начине представљају програме, одржавају скупове и покушају да убиједе бираче да их подрже, да управо њихова имена треба да заокруже на гласачким листићима 12. октобра.

Њихови програмски циљеви, дефинисани мјесецима, треба да буду основно оруђе у борби за власт, а никако разне преваре, подметања, лажне оптужбе, непристојни говори и понашање, што смо, нажалост, доживјели много пута.

Овај народ то не заслужује, а да ли ће то и политичари имати на уму током предизборних трибина, показаће вријеме које је пред нама.

Једно је сасвим сигурно. Странке и њихови кандидати запети су као пушке и чекају званичан почетак лова на гласове, да покажу колико могу, колико знају, колико желе и шта желе.

Свако нека покаже шта зна и каже шта планира, а народ ће након тога, 12. октобра, дати свој суд о свему и одлучити у чијим ће рукама бити судбина становника са ових простора у идуће четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана