Преча посла

Милијана Латиновић
Преча посла

Проблемима у овој земљи крај се не назире. У ствари, ако све саберемо и одузмемо, можда би се на прсте једне руке могле избројати године благостања. Све остало биле су неке кризе, ратне, поратне, економске... Онда је дошла корона, па је цијели свијет запао у проблеме, а најновија криза узрокована је руско-украјинским сукобом.

Сукоб те двије земље узбуркао је свјетско тржиште, реорганизовао ланце испоруке робе и свијет буквално бацио на кољена. Свака, па тако и ова криза има лице и наличје, праве проблеме и оне који су вјештачки направљени како би се појединци окористили.

Цијене нафте на тржишту су подивљале, па су и домаћи нафташи експресно подигли цијене небу под облаке. Кад поскупљује гориво, знамо да расту и цијене свих осталих производа и услуга.

Барел је у међувремену и појефтинио, али наши нафташи не спуштају цијену. Они сада продају залихе. Добро позната прича. Није нам први пут да је чујемо.

У проблеме су запали сви, од грађана који за гориво морају дати и половину своје мјесечне плате, до превозника којима је, народски речено, догорјело до ноката.

Не могу више сабирати губитке, па су паркирали камионе и чекају потез надлежних. Већ су једном протестовали и блокирали саобраћај у Бањалуци, али то њихово упозорење нико није схватио озбиљно. Питање је да ли ће и ово сада.

И док све друге земље предузимају кораке да колико-толико ограниче цијену горива и заштите потрошаче, БиХ не чини ништа.

У овој земљи апсурда и власт и опозиција имају преча посла. Протеклих дана главна преокупација била им је како саставити изборне листе, коме повјерити прво мјесто и кога послати на “бојно” поље.

У наредним мјесецима приоритет ће бити кампања, тако да, укратко, тешко ономе ко се на политику у овој земљи ослања.

Превозници су потпуно у праву што су стали, па нити точе гориво, нити товаре робу. Исто би требало да ураде и грађани. Да стану. Да не иду на пумпе. Нека бар на седам дана аутомобиле замијене бициклима, па да видимо да ли ће цијена горива пасти. Јасно је да никоме није сјајно, али исто тако је јасно да нема основа да у вријеме када барел на свјетском тржишту појефтињује, наши пумпаши причају да ће гориво ускоро достићи четири марке по литру, а на јесен можда и пет. Ваљда би било нормално да сви заједно покушају да нађу рјешење и заштите грађане. На крају, па и њима би то био плус пред изборе, ако већ не саосјећају с онима који гориво точе из властитог новчаника, нека помогну макар и због изборних поена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана