Пребројавање

Жељка Домазет

Након многобројних покушаја да се договоре, челници статистичких агенција у БиХ опет су констатовали да немају заједнички став о утврђивању јединствене методологије за обраду података пописа, који је у овој земљи обављен прије више од двије и по године.

Излазну стратегију покушаће да пронађу у помјерању рока за објаву резултата пописа до краја године, али како ствари сада стоје, мало је вјероватно да ће и нови рок промијенити било шта. Ни о самом продужењу рока нема превише сагласности међу званичницима ове земље. Тако док једни тврде да би нови рок ријешио све несугласице, други су пак мишљења да би подаци који би са оволико закашњења били објављени постали историја и били неупотребљиви.

У сјени преговора о јединственој методологији обраде података пописа, испод тепиха су сакривене све неправилности које су откривене контролним пописом који је обављен мјесец након оног из октобра 2013. године.

Контролори су открили да је више од десет одсто лица "препописано", односно да лица која су пописана током октобарског пописа нису пронађена у истим домаћинствима у контролном попису који је извршен свега мјесец касније.

Иако су контролори утврдили да није забиљежен ниједан примјер у свијету да су се приликом пописа чиниле овакве грешке, Агенција за статистику БиХ је те чињенице сакрила од јавности. А да су се током пописа чиниле којекакве малверзације доказује и податак да је на једној адреси у двособном стану пријављивано да живи чак седамдесеторо људи. Овај риплијевски податак немогуће је оправдати чак и у БиХ. Ако данас, сутра и дође до утврђивања јединствених правила за обраду резултата пописа, због оволико прекобројног становништва које је унесено током пописа, а нема га на терену, такви подаци пописа и када се објаве неће бити употребљиви, а стратегије и планови које ова земља буде правила на основу података о броју становника биће накарадни и неупотребљиви.

У цијелу причу о попису недавно се укључило и Тужилаштво ове земље, али до каквих података је дошло и шта су им током саслушања рекли они које су испитивали у јавности мало ко говори. Чиме се заиста у вези са пописом бави Тужилаштво ове земље још увијек је нејасно, али не би било на одмет да се позабави и налазима са контролног пописа. Да ли ће се рок за објаву података продужити, да ли ће ова земља добити податке о броју становника или ће узалуд бити бачено око 50 милиона марака, остаје да се види. Оно што је сасвим сигурно је чињеница да ми у БиХ као ни у једној земљи већ одавно не знамо ни да се пребројимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана