Пребројавање за губитнике

Горан Маунага
Пребројавање за губитнике

Покушај губитника на октобарским општим изборима, у овом случају конкретно опције блиске Младену Иванићу који је био кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, да захтјевима за поновним бројањем неважећих гласачких листића произведу непостојећу атмосферу изборних махинација, биће још један пораз, овог пута постизборни.

Централна изборна комисија БиХ је по службеној дужности отпочела бројање неважећих гласачких листића из РС за избор српског члана Предсједништва БиХ, али резултат тог бројања неће баш ништа промијенити.

Aли наравно, само у случају ако у позадини тог пребројавања не постоји скривена намјера да се прави нови изборни инжењеринг и да се мијењају резултати избора.

A да ли је ријеч о томе, то за сада нико поуздано не може да потврди, иако је у овој ситуацији потпуно бесмислено пребројавати гласачке листиће.

Јер, мада је ријеч о укупно 66.000 листића, ипак се ради само о 20.000 неважећих у техничком смислу, док је ту више од 40.000 празних листића, јер ти гласачи нису хтјели да гласају за српског члана Предсједништва.

Док то траје, Иванић је наставио свој прије избора започети пут трасиран у договору са неким представницима бошњачких партија и међународне заједнице да уз помоћ бошњачких гласова постане српски члан Предсједништва БиХ, односно српски Комшић.

Наиме, он је хитно наставио преговоре са предсједником СДП-а Златком Лагумџијом у намјери, како је јављено, да уз подршку СДС-а у Парламенту БиХ направе коалицију у покушају да истисну СНСД. Aли, можда, се ради баш о томе да се Иванић још нада мјесту српског члана Предсједништва БиХ, јер је БиХ политички полигон у којем ништа није немогуће?

Тиме би били остварени покушај и идеја неких кругова да сва три члана Предсједништва БиХ буду изабрана бошњачким гласовима. Иванића не занима то што би нешто такво имало несагледиве посљедице по Републику Српску, али и саму БиХ и и конститутивне народе.

Коалиција "Заједно за Српску" поднијела је захтјев за поновно бројање свих гласова из Републике Српске за српског члана Предсједништва БиХ, али Централна изборна комисија БиХ уважила је само дио који се односио на бројање неважећих гласачких листића. ЦИК је раније саопштила да су највећи број неважећих листића, у ствари, празни листићи. Aко би сада било "откривено" нешто друго, јасно би било да се ради о покушају намицања гласова Иванићу и коалицији "Заједно за Српску" само зато јер им је неко јак обећао сигурну побједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана