Пребјези

Горан Маунага

Све док БиХ и Хрватска не почну да стриктно поштују одредбе Споразума о међусобном извршењу одлука у кривичним стварима потписаног у фебруару 2010. године, осуђеници који имају двојно држављанство и даље ће избјегавати правду бјежањем из једне у другу државу.

И то још више него што је то био случај прије потписивања тог споразума. То ће чинити чак и они који немају двојно држављанство, али који га преко познанстава лако могу добити у другој као што је то учинио контроверзни хрватски бизнисмен Анте Мадунић. 

Све док хрватски пресуђени криминалци послије бијега у БиХ пролазе попут Мирослава Кутле којег БиХ неће да упути на издржавање казне затвора од двије године и осам мјесеци затвора на коју је осуђен у Хрватској због злоупотребе овлашћења у привреди, имаћемо нове пребјеге попут Ивице Батинића.

Јер онако како је сарајевски Кантонални суд закључио да се у том случају не ради о истим законским прописима наведених кривичних дјела у кривичним законима Хрватске и ФБиХ, исти такав закључак може се доносити и чешће и "по потреби".

Не кажу без разлога у Министарству правде БиХ да је поштивање Споразума под знаком питања јер све то иде успорено и јер се ради о опструкцијама и о интерним договорима. И, наравно, зато што све зависи од судских власти, а какве су оне у БиХ, до сада се најбоље видјело нарочито из начина рада Уставног и Суда БиХ.

Знајући то, као и чињеницу о постојању обиља разних апсурда из свих области у БиХ, онда не чуди ни то што испада да је потписивањем измјена Споразума постигнут контраефекат.

Јер у другу државу бјеже и они који одлуче да у тој другој буду ухапшени, да се предају, јер су им ту обезбијеђени повољнији услови, рецимо, издржавања затворске казне. Тако је то било, примјера ради, у случају пресуђеног ратног злочинца Доминика Илијашевића Цоме који ће, и ако буде ухапшен у Хрватској, тамо да служи мању затворску казну него у БиХ.

Све то подсјећа на некакве могуће прећутне договоре између представника правосудних органа двије државе.

А све ово значи да би хитно требало или нешто промијенити у том споразуму, или (што ће ипак прије бити) у неким институцијама јер се одавно зна да је "нешто труло у држави Данској".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана