Пребивалиште

Ведрана Кулага Симић

Одлука Владе Републике Српске којом се регулише питање пребивалишта и боравишта на подручју РС донесена је да би се сасјекао изборни инжењеринг, да би се супротставило безбједносним пријетњама и обезбиједило прелазно, привремено рјешење док се не послажу коцкице у бошњачким главама и закон који регулише ово питање буде донесен на нивоу БиХ.

Ове чињенице никако да допру до представника Бошњака. Не желе да чују за њих и на покушај да блокада буде ријешена, реагују новом блокадом.

То, нажалост, није ништа ново. Овај сценарио је виђен толико пута протеклих година да се више престало и бројати.

Бошњаци једноставно желе да се ствари одвијају онако како њима одговара, без обзира на то да ли је то исправно или не. Изнова само потпаљују политичку ватру и ствари од животне важности користе за предизборни маркетинг и као оруђе у борби за превласт. У том налету изгледа да су заборавили да је одлука Владе Српске привременог карактера и да њоме желе да поставе ствари на чврсте ноге док овај закон не буде усвојен у Парламенту БиХ гдје већ мјесецима чека боље дане и престанак опструкција.

У међувремену, огласили су се и странци са мандатом у БиХ, односно представници међународне заједнице и Европске уније, а замјеник предсједника СДА и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио је апелацију Уставном суду БиХ. Затражио је да преиспитају уставност одлуке коју је Влада РС донијела јер није имала другог избора с обзиром на силне блокаде управо од стране СДА у Дому народа Парламента БиХ.

Изетбеговић је овим потезом само наставио блокаду и потврдио да је, за њега и њему блиске, блокада најбољи одговор на сва отворена питања.

Сви у овој земљи, каква год она била, би требало да теже ка европским вриједностима и ономе што заправо представљају, али у цијелој причи као трн у оку стоји заједничко саопштење представника те исте Европе.

Оно неизбјежно наводи на питање да ли су се неке од вриједности на којима почива ЕУ, можда промијениле, док се ова земља борила са вјетрењачама европских услова за прелазак прве степенице на том путу?

Влада РС је урадила што је морала, а остали би требало да одустану од принципа "блокада је рјешење за све проблеме" и почну да разговарају на цивилизован, европски начин с циљем проналаска рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана