Пребивалиште

Свјетлана Шурлан

Чланови Владе Брчко дистрикта усвојили су половином 2010. године одлуку о утврђивању услова приликом пријаве пребивалишта на подручју Брчко дистрикта.

Ова одлука скоро је иста као и актуелна одлука Владе Републике Српске о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији РС.

Циљ и једне и друге је смањење броја фиктивно пријављених грађана, спречавање злоупотреба, лажно пријављивање адреса, недоступност надлежним органима...

Само сада, у тренутним околностима, а и због величине територије на којој се једна одлука примјењује, дошло је до захтјева за укидање одлуке РС, иако је истовјетна, па чак и рестриктивнија одлука у Брчком на снази већ скоро четири године. Тражи се укидање одлуке Владе РС, призива OHR.

Главну ријеч у томе воде представници бошњачких странака и разноразних асоцијација и коалиција у ФБиХ.

Зашто? Једноставно због тога да би Бошњаци, по налогу политичких странака из ФБиХ, могли пријавити боравиште и пребивалиште у РС, ту гласати за кандидате бошњачких странака на предстојећим изборима и тако утицати на изборну вољу народа у једном ентитету.

Истовремено, они који су пристали да буду изманипулисани и испуњавају жеље бошњачких странака неће живјети у Српској и послије одређеног времена пререгистроваће се у раније мјесто пребивалишта у ФБиХ или гдје год им је воља.

То изборно манипулисање виђено је још 2010. године за локалне изборе и то у највећем случају у Сребреници. Ту су Бошњаци постигли циљ и уз помоћ "летећих" гласача освојили начелничко мјесто. Када су видјели да је то успјешан модел дјеловања и да на тај начин могу извести акцију звану укидање РС, обесмишљавањем ентитетског гласања у Парламенту БиХ, сви редом су се дали у акцију да исти модел манипулисања на изборима спроведу и у октобру.

Право да се бори за политички циљ има свако, дозвољено је коришћење рупа у закону, којих у БиХ има доста, али очигледно манипулисање и креирање лажне слике о стању у земљи свакако није циљ ниједној нормалној држави.

А БиХ изгледа, није ни близу европске, а камоли нормалне и демократске државе и тако ће бити све док се преварама покушава остварити доминација "једних" над "другим".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана