Пребивалиште

Ведрана Кулага Симић

Опструкцијама никад краја. Представници бошњачких странака из дана у дан покушавају да натјерају воду на своју воденицу и да послажу коцкице онако како само њима одговара, односно да прочисте пут за наставак изборног инжењеринга, који је почео у Сребреници прије двије године.

Приједлог закона о пребивалишту и боравишту у Републици Српској, већ од прве најаве да ће бити предложен Скупштини на усвајање, прате негативни коментари странака са сједиштем у ФБиХ.

Одмах се кренуло са оштрим реакцијама да се ради о удару на уставни поредак БиХ, да РС нема то право и ту надлежност да доноси овакво законско рјешење, али им ни на крај памети није било да, за промјену, престану са блокадама овог закона на нивоу БиХ. Напротив, наставили су са истим режимом у РС.

И прије него што су народни посланици добили прилику да се упознају са садржајем овог закона, са оним што се њиме и на који начин предвиђа, па чак и прије евентуалног усвајања истог у Народној скупштини РС, бошњачки представници су стигли и до Вијећа народа РС па и до Уставног суда РС.

СДП БиХ и СДА затражили су онда да се овај закон скине са дневног реда засједања Народне скупштине РС и тиме широм отворе врата свим путујућим гласачима да свој занат преиначе у професију.

Прескочили су једну, па и двије и три степенице, и без иједне прилике за разговор, расправу, демократску дискусију најавили блокаду закона којим се настоји у коријену сасјећи изборни инжењеринг и обезбиједити фер, демократски избори.

А зашто? Зато што то њима није циљ. Не желе да се избори ове године, и то општи, одвију на такав - фер и демократски начин.

Циљ бошњачких странака је, изгледа, да наставе оно што су направили и прије двије године на локалним изборима у Сребреници. Да и на овим изборима омогуће свим појединцима да се пријављују и одјављују из једног мјеста у друго по потреби како би испунили зацртану норму у Републици Српској.

Они желе да "оживе" фиктивне, непостојеће адресе становања па не би зачудило ни да им буде прихватљиво да усвоје законска рјешења која би омогућила становницима ове земље да гласају по истом принципу "путујућих гласача" и у Бангладешу ако би у томе видјели неки свој циљ и корист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана