Пребивалиште

Ведрана Кулага Симић

Сложене, компликоване и недоречене ствари и ситуације неке су од основних обиљежја БиХ, у којој је у овој изборној години криза ескалирала на многим пољима. Своје мјесто у том низу је добило и регулисање пребивалишта и боравишта, које се шетало од парламента до суда и назад, али епилога још нема.

Иако бројне анализе показују да је велики број грађана БиХ у одређеном и дужем периоду пријављен на адресама које није могуће наћи на мапама или на којима се налазе вјерски објекти, и даље они, који се праве да су и слијепи и глуви, из дана у дан, мјесеца у мјесец покушавају да играју неке игрице, којима највише штете онима који су им омогућили задивљујуће плате и остале привилегије.

Расправа о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана изазвала је јуче велике полемике у Дому народа Парламента БиХ, али не и помаке. Успјело се само да се овај приједлог упути на усаглашавање Колегијуму Дома народа и да се тиме, по ко зна који пут, одгоди изјашњавање делегата о овом питању од великог значаја за БиХ и њене становнике.

Дакле, нова врста блокаде на помолу. Ново пролонгирање и још мало неизвјесности.

И док се ове и сличне игрице од стране појединих представника врте на политичкој сцени БиХ, то оставља довољно простора за игру путујућим бирачима, којима су широм отворена врата за многе малверзације. И даље као на "еци пеци пец" могу да бирају град или општину у којој желе да буду пријављени, без ограничења и по сопственом нахођењу или потреби и да се, како им дође дан, одјаве и пријаве у неком другом мјесту. Опет по потреби или нахођењу.

Путујући бирачи су већ показали какву штету могу направити, али то неки неће или не желе да виде, иако је јасно да се томе мора стати у крај. А како другачије, ако не законом, који је, ето, онако да се помене, добио зелено свјетло од међународних институција које надгледају законодавство БиХ.

Закон о пребивалишту и боравишту би требало да буде усвојен на нивоу БиХ, али ако до тога ускоро не дође, надлежнима у Српској не преостаје ништа друго него да заштите права својих грађана, у складу са Уставом. Република Српска је спремила текст свог закона, који ће, у случају даље блокаде на нивоу БиХ, завршити у Народној скупштини РС.

Овај закон је веома важан за ову земљу и за њене грађане, а сви они који су, на којекакве начине, покушали да одгоде расправу о њему и његово усвајање, морају изборну кампању да оставе за вријеме које је за то и предвиђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана