Пребивалишта, или ко гдје припада

Жељка Јаворац

Сав апсурд политике у БиХ, бескрупулозне и примитивне политичке праксе и борбе за власт, најбоље се огледа у отвореним најавама да ће се Бошњаци масовно пријавити у своје пријератне општине у Републици Српској како би остварили право гласа, као да им је до сада неко бранио да се врате у Српску.

Подаци показују да је управо Српска далеко испред ФБиХ, а да не говоримо и Хрватске, по броју обновљених кућа и средстава уложених у повратак.

Апсурд БиХ је и у томе што политичко Сарајево, путем коалиције "Први март" која протура ову идеју, јавно позива на махинације, преваре и на изборни инжењеринг како би себи обезбиједили што веће учешће у власти.

У својатањима БиХ, Бошњаци су отишли тако далеко да су спремни и на лажи и кршење закона, искоришћавање гласача. Чак и ако би им политика и политичари који их подржавају, успјели да омогуће да на овај начин гласају у Републици Српској, шта ће тиме добити? Пријавиће се, гласати и одјавити из Републике Српске. Своје демократско право неће искористити да се изборе да им буде боље тамо гдје живе, него да "помрсе конце" некоме у Републици Српској.

На страну то чија би штета тако била већа, штета је већ нанесена самим ставом да се у БиХ, земљи три конститутивна народа, преварама и лажима обезбјеђује што више моћи, а на уштрб друга два народа.

Да ли је то сарајевска визија БиХ која граби ка ЕУ?

Ова и овакве иницијативе показују да се БиХ није одмакла далеко од деведесетих када су Бошњаци настојали да направе своју БиХ, да они буду ти који се за све питају, а Срби и Хрвати да буду обесправљена мањина, што данас и јесу у општинама које су већински бошњачке.

Недопустиво је да се са једне стране залажемо за демократију, а да с друге стране поједине сарајевске странке јавно раде на успостављању владавине једног народа.

Политичка зрелост, свијест и брига за грађане биће на тесту у Парламенту БиХ када измјене Закона о пребивалишту, који треба да спријечи ове махинације, буду пред посланицима. Ако га оборе, грађани треба да бојкотују изборе, јер не би имали смисла ни скупштина, ни влада изабрани на тај начин и било би питање дана какву би им нову превару спремила таква власт.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана