Пребијање дугова

Ма­ри­на Чигоја

Дуго најављивана прва обавезна мултилатерална компензација у РС успјешно је спроведена. Пребијено је нешто више од 132 милиона КМ дуга, док је на додатној, која је спроведена ове седмице, пребијено још 20 милиона међусобних дуговања између предузећа.

Ако узмемо у обзир да су унутрашња дуговања много већа, овај износ можда и није толико велики, али с друге стране, уколико би овај вид измиривања међусобних обавеза заживио, нема сумње да ће позитивни ефекти врло брзо бити видљиви. Привредници не крију задовољство и истичу да је ово и те како добар почетак и да је потребно само у том правцу и наставити. Имајући у виду да су годинама уназад кључни привредни показатељи у паду, да дугови и губици привреде расту, те да свјежег новца скоро уопште и нема, јасно је да ће овакав вид измирења обавеза многим фирмама представљати сламку спаса и допринијети смањењу неликвидности која већ годинама представља горући проблем привреде Српске.

Али, наравно да двије обавезне мултилатералне компензације годишње неће бити довољне да се стање, које је далеко од доброг, значајније поправи. Ово јесте један позитиван помак, али сигурно није довољан.

Привреди су неопходни нижи намети, помоћ од свих нивоа како би се коначно покренула са мртве тачке. Константна обећања не помажу. Одређени реформски закони су донесени или су у процесу доношења, али онај кључни којим би биле смањене стопе пореза и доприноса још није на видику. С друге стране, увелико се говори о неким новим наметима који ће погодити не само РС, него и ФБиХ и не само привреднике, него и грађане. Повећање акциза на гориво, путарину... само су неки од њих.  

Власти на свим нивоима морале би много озбиљније да се посвете проблемима привреде и да нађу начин за значајнија растерећења. То би, ваљда, допринијело и смањењу стопе незапослености која је, по свим статистикама, у БиХ међу највећим у Европи. 

Усвајањем Закона о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије РС је покренула ствари са мртве тачке. Такође, одређени позитивни помаци се очекују и од неколико закона који су ове године усвојени. Али, то није довољно да би привреда крупним корацима кренула напријед и на томе власти не смију стати.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана