Празновања и смјењивања

Жељка Домазет

Приједлог закона о празницима у БиХ који је у парламентарну процедуру упутио предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Денис Бећировић захваљујући недоласку посланика СДС-а, Александре Пандуревић добио је подршку Уставно-правне комисије. Тако је по ко зна који пут у парламентарном животу БиХ прегласавањем представника РС обезбијеђена могућност за нове свађе и расколе.

Оно што је у овој причи посебно занимљиво јесте то што је, Пандуревићева недавно упутила захтјев за смјену Дениса Бећировића тврдећи да га треба "склонити са челне позиције" у Парламенту, те да је "очекивала да ће његов колега Милорад Живковић то учинити и да СНСД не брани интересе Републике Српске." Смјену су Пандуревићева, односно СДС затражили због Бећировићевих изјава датих управи поводом овог приједлога закона.

Зато се поставља питање како то да је нема онда када се одлучује о нечему за шта и сам СДС тврди да је штетно за БиХ.

Није познато због чега се Пандуревићева није појавила на сједници Комисије, али је сасвим јасно да у цијелој игри о празновању која је у БиХ увијек врућа тема за свађе и раскол, да ће закон који је изњедрио Бећировић пасти.

У цијелој причи ваља имати на уму и чињеницу да млади јуноша СДП-а ни сам често не присуствује сједницама Комисије и да је чекао тренутак када ће "улетјети у причу о празницима" и да ће ово Бећировићево законско "недоношче" и политикантско рјешење изазвати трвења и додатно подијелити БиХ.

Ко брани интересе Републике Српске, ко их руши, ко празнује а ко слави побједе биће јасно врло брзо. О захтјеву за Бећировићеву смјену, сасвим је сигурно још ће се укрштати копља и на све начине бранити они којима буде одговарао. Јасно је и то да ће се у позадини иза очију јавности, склапати партнерства и правити комбинаторике.

Чињеница је и то да политика и политикантство у БиХ никада нису били јасно раздвојене. Због свих тих чињеница сасвим извјесно да ће БиХ још дуго остати без заједничких празника, што ће у сваком случају ојачати Републику Српску и њену позицију у овој на све начине неусклађеној и неуређеној држави.

И на почетку ове године, прије избора и након њих свако ће славити своје празнике.

Република Српска своје, неуређена Федерација своје, а Западна Херцеговина своје.

Да ли БиХ има разлога за славље одговор најбоље дају они којима није ни до славе ни до славља, ни до празника ни до смјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана