Празник

Ведрана Кулага
Празник

Данас ће се у већем дијелу ФБиХ, али и у заједничким институцијама, обиљежити 1. март као дан независности БиХ.

Тим поводом свечани пријем биће организован у згради Предсједништва БиХ, а организоваће га бошњачки и хрватски чланови Предсједништва Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић. Оно што је невјероватно јесте то да је и свим запосленим у Секретаријату Парламентарне скупштине БиХ, па дакле, и Србима који тај датум нити обиљежавају, нити желе да обиљежавају, јуче достављена одлука да је 1. март нерадни дан, што су представници РС осудили и оцијенили као пут ка унитаризацији БиХ.

- У складу са Aнексом два Устава БиХ обавјештавамо вас да се за Дан независности БиХ у уторак, 1. марта, неће радити - наводи се у одлуци Заједничке службе Секретаријата.

"Лијепо" од њих, али Срби су одлучили да на тај дан раде. Јер обиљежавање 1. марта за представнике РС нема никаквог смисла, ни значаја. Једино што се обиљежавањем овог датума постиже јесте, кажу они, понижавање и наметање самопроглашених празника свима. Овај датум не слави чак ни цијела Федерација. Јер тај датум само подсјећа на крваве ратне догађаје, али на дан независности БиХ никако.

Историјске чињенице се морају поштовати и уважавати, а чињеница је да је дана 1. марта 1992. године, без учешћа српског народа, организован референдум на којем је одлучено проглашење независности и отцјепљење БиХ од тадашње СФРЈ. На тај дан је испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву убијен српски сват Никола Гардовић.

То политичари из Сарајева или не знају или свјесно одбијају да знају. За Србе овај датум никада неће бити празник, јер зашто уопште празновати дан када је почело убијање и све лоше чије се посљедице осјећају и данас?

Осим тога, у БиХ нема сагласности о празницима и 1. март није празник у Републици Српској, а Закон о празницима РС познаје датум потписивања Дејтонског споразума као празник у БиХ и у РС. A као што се зна, закона о празницима на нивоу БиХ нема.

Дакле, први март није празник и није праведно да се некоме намеће самовоља једног народа у БиХ и да се Срби константно тог "славног" 1. марта омаловажавају.

Јер 1. март је ипак само 1. март. Први дан трећег мјесеца у години. Дан који Србе и Српску подсјећа на неке лоше догађаје. И ништа друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана