Празник рада

Маријана Миљић Бјеловук

Мали је број оних срећника у Српској који се радују прослави Првог маја, Међународног празника рада. Од почетка економске кризе готово свакодневно смањује се број запослених, па се тиме сваке године тањи и број оних који у правом смислу ријечи прослављају Први мај.

 

Многи који имају посао сваки дан живе у страху да не изгубе радно мјесто, па због тога немају жељу да обиљежавају и прослављају овај празник, већ се више радују што ће на овај начин добити два слободна дана и одморити се од пословних обавеза.

Очигледно је да је свакако више оних који ове године неће посјетити излетишта и на тај начин уз "иће и пиће" бар мало предахнути и одморити се од пословних обавеза, јер им уз све бриге и проблеме није до прославе.

Према посљедњим подацима у Српској има више од 155.000 незапослених становника и сигурно је да они немају ни могућности ни жељу да уживају и да се радују Међународном празнику рада. Њихову горку судбину сигурно ће дијелити и они који су у међувремену остали без посла, а само у прва два мјесеца ове године без радног мјеста је остало 7.077 радника, што значи да је без запослења дневно остајало 117 радника.

Међутим, не смањује се само у Српској број оних који прослављају Међународни празник рада, него у читавом свијету, јер економска криза, која не попушта и не јењава, уништава привреду и тиме ствара све већи број незапослених.

У институцијама у Републици Српској најављују да ће наставити да буду максимално посвећени поштовању радничких права и да ће настојати да створе повољнији амбијент за стимулисање запошљавања, заштиту права радника и интереса послодавца. Надлежни у Српској треба више пажње да посвете проблемима незапослености и привреди, јер само на тај начин може доћи до отварања нових радних мјеста и повећања броја оних који ће се радовати Међународном празнику рада.

Незапосленима не остаје ниште друго него нада да ће се коначно почети отварати нова радна мјеста, јер ћемо само на тај начин Први мај сљедеће године дочекати у много бољем расположењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана