Празник којег нема

Жељка Домазет

Годинама су званичници у БиХ након потписивања Дејтонског споразума покушавали да се усагласе у вези са датумима заједничких, државних празника, формиране су којекакве радне групе и комисије, али напросто договора није било и по свему судећи да га још задуго неће бити.

Свега тога су свјесни и представници бошњачког и хрватског народа у БиХ. И док званичници Хрвата много не инсистирају на томе да се обиљежавају празници иза којих не стоји Српска и не гурају је у обиљежавање дана државности, Бошњаци то и те како раде.

Федерација је и ове године 25. новембар прославила као "дан државности БиХ", док је у Српској био уобичајени радни дан. То што у РС није било прославе ове је године нарочито засметало многима у ФБиХ.

Тако су бошњачки званичници и интелектуалци нетачно устврдили да је ово по закону празник на нивоу БиХ па и да би требало кажњавати представнике Републике Српске који раде у институцијама БиХ зато што је 25. новембар за њих обичан радни дан. Бошњачки интелектуалци и "стручњаци права" иду корак даље па без имало задршке постављају питање зашто српски члан Предсједништва БиХ не слави 25. новембар и тврде да он у Предсједништву БиХ "противправно ради".

Сви ти вајни правници  ако  иоле поштују земљу у којој живе, познају историју и право морали би знати да је БиХ некада била у Југославији и да је била република а не држава. Ако им нико до сада није јавио, ако чују и уколико хоће да знају, те уколико мисле добро овој земљи требали би и морали знати да се Југославија распала и да је већ одавно бивша.

Морали би знати да многобројнији народ не би требао малобројнијем да диктира у овој земљи које ће празнике славити, које датуме обиљежавати и да празновање у БиХ и на нивоу БиХ треба да се договори заједнички. Тек онда када Српска и Федерација постигну договор, тек када три конститутивна народа постигну сагласност око празника и донесу  закон о празницима на нивоу БиХ, онда се може говорити о празнику на нивоу БиХ.

Док се договор не постигне, Српска ће славити своје празнике, ФБиХ своје, а заједничке институције и људи запослени у њима  празноваће према  законима и прописима који вриједе у ентитетима из којих долазе.

Никакво позивање на кажњавање званичника из РС што не славе 25. новембар као некакав дан државности, није ништа друго до позив на разарање ове земље и разградња оно мало сагласности која у њој постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана