Празничне циркусијаде

Жељка Домазет

Да у БиХ још задуго неће бити договора о празницима јасно је сваком лаику када прође улицама Сарајева.

Град који би требало да одсликава принципе договора и суживота у овој земљи, који су готово потпуно погажени, био је за 25. новембар, који се у ФБиХ слави као "дан државности", осим заставама БиХ "украшен" и ратним барјацима Армије РБиХ. Када се има у виду чињеница да српски народ никада неће пристати да застава армије чији су му припадници нанијели дубоке ране буде застава којој ће се клањати, јасно је као дан да заједништва па ни у празницима још задуго бити неће.

Поред ових ствари ваља имати у виду и чињеницу да су званичници бошњачког народа покренули иницијативу да буде укинут 9. јануар као Дан РС, због чега је у Српској одржан и референдум и због чега званичници највишег законодавног тијела у РС иду на саслушања у Тужилаштво БиХ. Стога не чуди чињеница да су нас поред бројних ствари у овој земљи подијелили и празници.

Лицемјерно позивање на идеје ЗАВНОБиХ-а оних који су све учинили да би те идеје погазили и уништили државу за коју се српски народ залагао није ништа друго до подметање кукавичијег јајета и продавање магле у атмосфери у којој је све јасно као дан. Избор 25. новембра за "дан државности БиХ" и то од оних чији су преци учествовали у ханџар дивизијама још је само један од апсурда ове земље и лицемјерство на којем се ова земља покушава одржати. Када се има у виду чињеница да више од двије деценије нема договора ни о празницима и данима иза којих ће сви у овој земљи стати, јасно је да је о крупнијим питањима сагласност потпуно немогућа.

Сви они који су све учинили да се идеје антифашизма угасе, да се заједништво погази и да се малобројнији народи подреде оним најбројнијим, у крајњој линији и не чине ништа друго него да још додатно подијеле ову на све начине и до сржи подијељену земљу. Буду ли и даље на томе истрајавали, она ће сасвим сигурно лако попуцати по свим шавовима који је још држе на каквом-таквом окупу. Ваљда им је за ово готово четврт вијека више јасно да српски народ под њихову ратну заставу неће стати никада. Празничне циркусијаде су им већ одавно узалудне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана