Празници на суду

Ведрана Кулага Симић

Уставни суд БиХ свако мало има пуне руке посла због разних апелација за оцјену уставности које на њихову адресу шаљу махом политички представници бошњачког народа као знак незадовољства појединим законским рјешењима у Српској.

Посебно, чини се, воле да код тамошњих судија провјере да ли су њихове колеге у правосуђу Српске правилно пресудиле када су у својим рукама имале, по мишљењу Бошњака, те исте "спорне" материјале и саопштиле да њиховим одредбама није повријеђен ничији, па ни витални интерес бошњачког народа.

Међу посљедњима на адресу Уставног суда у Сарајеву стигао је захтјев за оцјену уставности Закона о празницима Српске и то због 9. јануара - Дана Републике.

Оцјену уставности затражио је Бакир Изетбеговић, а о томе је јуче јавна расправа вођена у Уставном суду БиХ, иако је раније утврђено да тај датум не вријеђа ничији национални интерес. Али пракса је пракса, па и не треба да чини што је и тај закон дошао пред судије у Сарајеву.

Расправа к'о расправа, осим што је ова очигледно непотребна. Јер је и више него јасно да Дан Републике не вријеђа никога само зато што се обиљежава истог дана када и крсна слава Свети Стефан. Још је и јасније да је циљ апелације оспоравање свега у РС, настављање традиције да се на све што им није потаман Бошњаци жале Уставном суду у Сарајеву.

Јер како је сада одједном, након доста година, споран тај дан?

Представници Српске јуче су поручили да на истом мјесту нема мјеста за политику и емоције, да морају сви да поштују оно што је написано у закону и, успут, и потврђено на суду.

А ни инат никада ништа добро није донио овој земљин која је и без њега у проблемима "до гуше".

Јавна расправа пред Уставним судом БиХ у вези са захтјевом Изетбеговића за оцјену уставности окончана је јуче, а даљи кораци још нису познати. Да ли ће судије у Сарајеву играти на карту политике и направити грешке у корацима или одиграти поштено још није познато.

Коначна одлука биће саопштена на идућој сједници, барем је тако најављено, а да ли ће то бити и крај саге о празницима у РС и Дану Републике, тешко је рећи. Парламент РС је, као одговор на Изетбеговићев захтјев, усвојио декларацију у којој је нагласио да РС никада неће одустати од прославе Дана Републике. Али из Сарајева се све може очекивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана