Празници и закони

Горан Маунага

Да у БиХ не може да функционише ни она област која је потпуно уређена законима и институционалним одлукама, показује и непоштовање Закона о Дану Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Осионост појединих шефића и самоиницијативно, лично тумачење законске регулативе вуче коријене још од непринципијелне подршке "добрим момцима" коју западни моћници посљедњих 25 година дају једном народу и његовим представницима у БиХ и онда када очигледно нису у праву, па чак и кад почине злочине над припадницима других народа.   

Они измишљеним тврдњама да Дан Републике није уставан у страху држе потчињене референте и чиновнике који не смију да се одупру њиховој наредби да тог дана буду на послу као да је то обичан радни дан, као да није рођендан Републике Српске ни званичан државни празник.   

Такви се, ваљда, држе само одлуке Уставног суда БиХ који је оспорио одредбе закона према којима се 9. јануар прославља као Дан Републике, потпуно занемарујући да је Народна скупштина поступила по тој одлуци и усвојила нови Закон о Дану РС који нико, па ни Уставни суд БиХ, није оспорио.

То је, дакле, закон који је на снази и који, према одлуци Савјета министара из 2008. године, морају сви да поштују, па и они у заједничким институцијама, све док не буде донесен закон о празницима на нивоу БиХ.

Они који забрањују запосленима да обиљеже Дан Републике свјесно подривају институције Републике Српске, а несвјесно и не знајући, такође и институције БиХ. Зато српски представници у заједничким институцијама са својим коалиционом партнерима треба хитно да провјере ко то све крши одлуку Савјета министара из 2008. године.

Ако не буду санкционисани они који то упорно раде угрожавајући радни статус Срба са пребивалиштем у Српској запослених у заједничким институцијама, узалудан и бесмислен биће и позив представника СЗП-а у Савјету министара на поштовање закона Владе Српске о Дану Републике, те Одлуке Савјета министара из 2008. године.

Без примијењених санкција, биће јасно да статус припадника српског народа у заједничким институцијама зависи од бошњачких запосленика, а не од закона. А то, већ, нема никакве везе са правом и правно уређеном државом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана