Празници и криза

Драгана Орловић

Беспарица, високе цијене и прича о економској кризи једноставно падају у воду када дође крај године, односно, када стигну празници. Неријетко се тада заборави на рачуне за струју, телефон и остале незаобилазне мјесечне трошкове и обично похрли у куповину.

Као да бљештави излози, разне акције и попусти посједују неку магију којом опчине све. Без обзира на дебљину новчаника, људи крену у куповину свега - од онога што им заиста треба, али често и онога што им никада неће затребати.

И док трговци задовољно трљају руке, веселећи се загарантованом профиту, многи грађани о својим трошковима крену да размишљају тек када се стиша празнична еуфорија.

А послије те еуфорије обично их дочека минус на банковном рачуну, који им онда умјесто бљештавих излога "бљесне" пред очима.

Како би се то избјегло, ако је вјеровати стручњацима и ономе што савјетују, (а у овоме им се мора одати признање да су у праву, иако то и сами знамо) о трошковима за празнике треба на вријеме размишљати.

Неопходно их је посебно и пажљиво планирати.

Нико не спори да се празници морају прославити, напротив. Сви заслужују да празнике дочекају и испрате еуфорично и свечано, да ти дани не буду исти као сваки други дан у години и да се за њихово обиљежавање издвоји која марка више.

Исто тако, сви заслужују да се тих дана опусте и забораве на економију, привреду, радна мјеста... Дани опуштања су пред нама, али исто тако неки не могу с ума да скину чињеницу да када када прођу Нова година и Божић свако се враћа свакодневици, која је данас, признаћете, веома тешка.

А да та свакодневица не би била у "минусу" и празници упамћени по узрочно-посљедичној вези, рационално трошење је једини рецепт.

Јесте да је бити рационалан тешко када се размишља о дочеку Нове године или божићној трпези. Једино нас хладна глава може спасити од постпразничне депресије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана