Празне касе

Радмила Ђевић

У општинским касама све је мањи прилив новца, средства од ПДВ-а не пристижу или су минимално наплатива. Пресушиле су и остале накнаде, па већина њих усред љета "гледа одакле је ведро"

Ситуација са буџетима општина у Горњем Подрињу далеко је од идеалне. У општинским касама све је мањи прилив новца, средства од ПДВ-а не пристижу или су минимално наплатива. Пресушиле су и остале накнаде, па већина њих усред љета "гледа одакле је ведро".

Очекивања су велика, могућности мале, а пројектовани буџети не остварују се ни близу замишљеног. Фоча, Чајниче, Рудо, Ново Горажде, Вишеград осим што су притиснути великом незапосленошћу, недостатком инвестиција, посрнулом привредом, свакодневно се боре са наплатом ПДВ-а, а управо су ови приходи окосница свих буџета.

Ништа боље, појединима, не иде ни наплата непореских прихода. Мала вајда је и од наплате шумске накнаде, што су из прве руке осјетили у изразито неразвијеном Чајничу, које је добрано у проблему. Скоро 190.000 марака им је на чекању по овом основу. Осим шуме, ни водни потенцијал више није гарант за пуњење градске касе.

Како испунити буџетски план у времену када сви стежу каишеве? На кога се ослонити када су и добијени грантови, које Влада РС на све начине гледа да додијели, опет недовољни. Свега је мало и недовољно, па би се већина ових општина ускоро могла наћи пред резањем буџета, а неки и у минусу.

Једина општина Горњег Подриња која је захваљујући непореским приходима у првих шест мјесеци у плусу јесте Вишеград. Иако је пред њима друго неизвјесно полувријеме, вишак прихода могли су да искористе за конкретна улагања, што се није десило. Вишеград је очигледан примјер да је осим помоћи Владе РС, наплате прихода, контроле трошкова, неопходна и идеја, рад и добро рјешење оних који су на локалним челима. Од кукања нема ништа, посебно ако се паре недомаћински троше.

Руководства ових општина хитно морају да пронађу начин како да се из овог стања ишчупају, јер би ускоро могли да се нађу у необраном грожђу, ако пројекти и обећања дата грађанима не буду остварени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана