Празна огњишта Срба у ФБиХ

Ведрана Кулага Симић

Ни данас, након више од двије деценије од завршетка крвавог рата, нема правде и истине за многе, нити повратка оних које срце, душа и сила прилика још вуку на вјековна огњишта.

Посљедњи попис становништва у БиХ је овјерио оно о чему се годинама причало - Срби су у ФБиХ невидљиви. Они су на нивоу статистичке грешке, што се видјело кроз заступљеност у институцијама тамошње власти и броју обновљених имања у ФБиХ.

Иако су многима у БиХ "пуна уста" повратка, то се на терену не види и како се чини неће се још дуго видјети. Свако мало, ето, искрсне неки проблем када су у питању припадници српске националности који желе да се врате на своја вјековна огњишта - да поново буду на оним ливадама и пољима гдје су направили прве, али и друге важне кораке у животу. Жеље су, нажалост, једно, а могућности нешто сасвим друго.

Ништа мање брига немају ни они које је судбина већ вратила на путеве којима су некада отишли. Они ће, игром случаја, кров над главом да сачекају још неко вријеме јер је, како кажу, запело у папирологији и понудама.

Надајмо се да је то стварни разлог због којег нови дом неће добити неколико десетина српских повратничких породица до краја ове године, како је обећано, а не нешто друго. Нешто што није у духу приче о повратку, правима, конститутивности јер имамо и превише доказа да враћање Срба на некадашња огњишта није у интересу ФБиХ. То није прича од јуче. Ту причу знају сви, али је прича за данас и сутра ако се настави овакав однос федералних власти.

Многи су полагали велике наде у бројне пројекте стамбеног збрињавања, али ни они не дају жељене резултате. ФБиХ и даље не жели да помогне повратак Срба, а и они којима је успио тај први корак муку муче да се изборе за своја права.

На такву праксу мора бити стављена тачка. Онима који желе да се врате, који хоће пристојан живот за себе и најмилије, треба максимално помоћи да тај циљ и остваре.

За дискриминацију на националној основи нема и не смије да буде мјеста. Прошло је исувише много година и вријеме је да они који желе добију нове кључеве за вјековна огњишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана