Празна каса у ФБиХ

Маријана Миљић Бјеловук

У БиХ је претходних дана као бомба одјекнула вијест да ће службеници, министри и полицајци у ФБиХ остати без плате, јер је буџетска каса празна.

Новац који је требало да очува ликвидност буџета од ММФ-а био је мјесец и по депонован на рачуну Централне банке, јер коалициони партнери у овом ентитету, СДА, СББ и ХДЗ БиХ, због својих међусобних несугласица нису нашли заједничку ријеч да аминују поменути аранжман.

Празна каса и могућност да би неко од њихових могао остати без личног дохотка у експресном року окупила је коалицију која је заказала сједницу Парламента и прихватила одлуку о повлачењу прве транше вриједне 102 милиона КМ.

Овакви потези у ФБиХ јасно показују да, иако поједини лидери не желе да признају, криза озбиљно потреса ФБиХ и да се неки проблеми експресно рјешавају тек када нестане и посљедња марка.

Сви остали се остављају за неки други дан и гурају под тепих и уједињење се може очекивати само у оном тренутку када би нечија плата могла бити доведена у питање.

Међутим, у цијелој причи је занимљива чињеница да су баш из ФБиХ били најгласнији противници новог аранжмана са ММФ-ом, уз опаске да то њима не треба, те да се ново задужење дешава како би се изашло у сусрет мањем ентитету у БиХ.

Чак су и челници СДА у два наврата минирали потписивање писма намјере које је било услов за кредит ММФ-а, јер, ето, тај новац њима није потребан, а Републици Српској јесте.

Сад се види да им је новац био потребан и више него Српској.

Једно је јасно, да од "минирања" РС није било никакве користи и да су сви у јулу требали да потпишу писмо намјере, јер је буџетима финансијска ињекција очигледно више него неопходна.

Инати који се у овој земљи пречесто активирају углавном се обију о главу ономе ко се тог ината први лати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана