Правосудно-безбједносне сапунице

Ведрана Кулага Симић

БиХ се због многих ствари може назвати земљом апсурда, а такво стање протеклих је дана потврдио и њен правосудно-безбједносни врх.

Вербални сукоб који већ дуже вријеме траје на релацији министар безбједности - Тужилаштво БиХ попримио је шире размјере, толике да су тужиоци затражили од Високог судског и тужилачког савјета и Савјета министара БиХ заштиту због изјава министра Драгана Мектића у којима је наглашавао да појединци нису дорасли задацима који су им повјерени. Тврде да Мектић врши притисак на њих и да их вријеђа, а министар одговара да не раде свој посао него само троше паре.

И тако, нижући изјаву на изјаву, оптужбу на оптужбу ухватили су се у својеврсно коло које је по много чему јединствено у региону, али и шире. Јер гдје се, осим наравно код нас, може чути да тужиоци траже заштиту због изјава које министар безбједности даје у медијима?

Ово је само потврдило да је јасно да у БиХ многе ствари нису на свом мјесту и да је на сцени озбиљна ситуација која би додатно могла да још дубље гурне под тепих много важнија питања која су предуго без одговора.

Нико не може да порекне то да у тужилачким ладицама многи предмети епилог чекају недопустиво дуго. Да многи имају све право овог свијета да траже од тужилаца ефективнији рад да би на неке приче била стављена тачка. Али и други у правосуђу морају да раде свој посао много боље и брже да би сви дијелови слагалице дошли на своја мјеста.

Није, међутим, само правосуђе проблем. Доста рупа има и на другим странама, а једна од њих је и безбједност. Посебно у овом несигурном времену које је дошло.

А шта раде најважнији људи у овим озбиљним областима? Баве се једни другима, анализом изјава датих у медијима, свађају и оптужују, а такве ствари им сигурно нису у опису посла. И не би требало да буду. Оптуживање и лични сукоби, посебно на овом, вишем нивоу, не могу да заврши ничим добрим, ни за кога, а посебно не грађане ове земље, ма каква год она била, којима је разних циркуса одавно преко главе.

Из цијеле ове апсурдне ситуације једино би било добро када би надлежни задржали залет у реаговањима и примијенили га на предмете који дуго скупљају прашину. Јер док год су они у оваквим односима, они који су се огријешили о законе могу да уживају и чекају наставак правосудно-безбједносне сапунице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана