Правосудни ријалити шоу

Жељка Домазет

Односи и комуникација између челних људи институција које би свим грађанима ове земље требало да обезбиједе сигурност и правду, одавно су се претворили у ријалити шоу.

Правосудне институције и безбједносни сектор који би најдиректније требало да сарађују, своју енергију усмјеравају на свађу, сукобе, оптуживања и етикетирања.

Тако не прође готово ниједан дан а да путем саопштења или на прес-конференцијама једни другима не упућују не само отровне стрелице, већ и оптужбе за тешка кривична дјела, а неријетко и увреде.

Министар безбједности БиХ, који би најближе  требало да сарађује са Тужилаштвом БиХ, укрстио је копља прво са данас суспендованим главним тужиоцем, потом са његовом насљедницом и са њеном замјеницом. И таман када су сви, након што су се тужиоци Тужилаштва БиХ жалили Високом судском и тужилачком савјету да их заштити од вербалних напада министра помислили да "нема даље", ствари су постале још невјероватније.

Тако је први човјек (или да будемо прецизнији прва жена) Тужилаштва ове земље оптужио министра безбједности те исте земље да му ни мање ни више него угрожава безбједности, што се сасвим сигурно нигдје у свијету никада није десило.

У земљи у којој се министар безбједности свађа са челним људима правосуђа и у којој га оптужују да угрожава безбједност главног тужиоца свакако  нешто није у реду.

Сви они који држе до реда и закона морали би извршити велико поспремање у правосудном и безбједносном сектору ове земље, натјерати их да раде свој посао и јавност бомбардују резултатима рада, а не бомбастичним изјавама.

Не буде ли се ускоро направио помак и сарадња замијенила свађу, БиХ ће и даље остати земља у којој су и правосуђе и безбједност најслабије карике.

Међу новинарима је због оваквог односа између министра безбједности и правосудних институција почела да кружи шала да их сви у БиХ конзумирамо као антибиотике. Но од оваквог "антибиотског конзумирања" очито је да нема оздрављења. А овакав ријалити шоу тешко да је икоме забаван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана