Правосудни буџети

Ведрана Кулага Симић

Правосудне институције на нивоу БиХ годинама су на мети критика, а посебно оних које долазе из Републике Српске и то оправдано.

Својим радом нису нимало допринијеле стабилизацији стања у послијератној БиХ јер су њихови представници пристајали на игре двоструких аршина из којих су као губитници махом излазили они који су тражили правду за српске жртве.

Доста полемика је вођено, а бројне још трају, у вези са радом и начином на који су основани Тужилаштво и Суд БиХ, али и како функционише Високи судски и тужилачки савјет.

И док се те приче годинама врте у зачараном кругу, на рачун тих правосудних институција сваке године стижу милиони из џепова пореских обвезника ове земље.

Њихова каса би наредне године, ако буџет институција буде усвојен у предложеном облику, требало да буде тежа за готово милион марака. Та разлика у односу на овогодишње приливе би требало да "оде" за плате, накнаде и уговоре услуге, али је велико питање да ли ће икакву корист од тога имати они који их добрим дијелом и финансирају. То су грађани БиХ, хтјели то они или не. И управо су они адреса на коју запослени у правосуђу на нивоу БиХ треба да положе рачуне и оправдају новац који немилице троше.

Искуства и пракса из протеклих година не уливају наду нити неки оптимизам да ће ситуација бити промијењена у наредном периоду, али надлежни имају свако право да докажу супротно што би чак било и пожељно.

Једино за сада извјесно је да ће институције правосуђа идуће године имати више новца на својим рачунима, а на њима је да тај "добитак" и оправдају, а то могу својим радом.

То могу оправдати на начин да коначно почну да у пракси раде онако како теорија налаже, а то је да суде по праву и правичности, а не према националности оних који сједе на оптуженичким клупама.

Ниједна пресуда не треба бити обојена тим бојама, али јасно је да сада не можемо вратити дане и године када је доказано да се теорија и правичност често, па и пречесто свјесно гурају под тепих. Таква политика није донијела ништа добро БиХ и најгоре је што то сви знају и што мало ко, и поред тога, жели да то и промијени.

За промјену те праксе није никад касно, а прва прилика за то ће се надлежнима указати већ за неколико дана када наступа нова година, а са њом и нова шанса за правосуђе да оправда и назив који носи и новац који добија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана