Правосуђе

Жељка Добрић
Правосуђе

Стручњаци су се сложили да је правосуђе у БиХ и у ентитетима, на граници функционисања, а на све то, први људи у судовима и тужилаштвима БиХ углавном се баве политиком и политиканством умјесто правом, а Високи судски и тужилачки савјет БиХ унутрашњим декором правосудних институција.

Кад год је неко у БиХ критиковао рад правосудних институција, та се критика коментарисала као политички притисак, злонамјерно мијешање у (не)рад и независност правосуђа.

На све критике о катастрофалном стању у правосуђу ВСТС БиХ је спровео реформу којој је хитно потребна друга реформа, а они у својим годишњим извјештајима о раду наводе колико су рачунара набавили и канцеларија опремили. Или још горе, предсједник ВСТС-а БиХ Милорад Новковић својевремено изјави да се предмети ратних злочина у Суду БиХ споро рјешавају јер нема довољно канцеларија и судница!

Љубазно бих замолила господина Новковића да то објашњење лично понуди некоме из удружења породица погинулих или да тим аргументима објасни некоме зашто годинама чека да његова тужба дође на ред и да оствари своја права.

Којим аргументима се може објаснити податак да у БиХ тренутно има пола милиона неријешених предмета старих и до десет година, као и то да је само у 2010. години у 329 кривичних и 1.024 прекршајна предмета наступила застара. Чак 44.431 неријешени предмет је евидентиран у току 2005. или ранијих година.

Из невладиних организација упорно упозоравају да се из жалби грађана на судове и судске поступке јасно да закључити да судије нису довољно стручне, што додатно компликује ствар, а њих, опет, бира ВСТС БиХ.

Aко се изузму грађани којих је свакако највише оштећених због спорих и неажурних судова, ту су и институције и буџет РС који због опструисања правосудних процеса трпе милионску штету од појединаца и предузећа које правосуђе није у стању да правовремено и адекватно процесуира.

Реформа је, дефинитивно, неопходна, а треба је започети од врха, од ВСТС-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана