Правосуђе

Свјетлана Тадић
Правосуђе

Да је стање у правосуђу БиХ далеко од доброг свакодневно показују различити извјештаји.

Један од њих је и онај који је сачинила Европска комисија за ефикасност правосуђа, из којег је видљиво да је стање у бх. правосуђу и више него алармантно.

Тако домаће судије и тужиоци примају плату толику да би обични становници ове “срећне” земље од те плате могли да живе чак шест мјесеци.

Aли то није најгоре, најгоре је да иако имају велике плате судије не одговарају никоме, па тако могу да ријеше десет, пет, један или ниједан предмет мјесечно.

Европска комисија је утврдила да је у просјеку за рјешавање и најједноставнијег случаја у суду у БиХ потребно најмање 300 дана, а да и не говоримо о неким компликованијим процесима. Остале земље у региону такве предмете рјешавају дупло брже.

Судије се због лошег рада уопште не санкционишу, па је тако у извјештају наведено да су на 100 судија у 2008. години у БиХ изречене свега 1,4 санкције, а, на примјер, у Македонији 1,8, Aлбанији 2,3, а у Црној Гори 4,1 санкција.

Сав нерад судија плаћају наравно становници путем судских такси које су у БиХ, заједно са земљама региона, највише. Од такси се напуни чак 30,6 одсто судског буџета, док судови појединих европских земаља уопште немају прихода од такси.

Могло би се закључити да те паре иду на информатичко описмењавање судија и службеника, јер је само у тој области БиХ далеко изнад просјека рачунарске писмености у региону.

БиХ је према информатичкој писмености у правосуђу оцијењена као чак 27 најразвијенијих европских држава, далеко више него Србија, Хрватска, Aлбанија, Црна Гора, па и Грчка.

Упућени кажу да су посљедица лошег стања у судовима и тужилаштвима чак два милиона неријешених предмета, корумпиране судије и тужиоци и одсуство контроле. Истичу да је бх. правосуђе једно од најкорумпиранијих у Европи.

Домаћи званичници све више истичу да се морају спровести нове реформе у правосуђу, али чији циљ не би била реформа као таква, већ побољшање стања у тој области.

Послије овог извјештаја Европске комисије требало би још озбиљније да се запитају да ли је потребно само говорити о неопходним реформама или коначно нешто предузети поводом тога. A да нешто хитно треба урадити, свима је јасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана