Правосуђе

Жељка Домазет

Да је у правосуђу БиХ богиња правде добро накривила тасове правде и да постоји велика опасност да јој испадну из руке, показују најновије афере које данима потресају Суд и Тужилаштво БиХ, па и цјелокупну јавност у БиХ.

Скандалозне тврдње тужилаца и адвоката да први човјек Тужилаштва БиХ не жели годинама да се подижу оптужнице за велике предмете у којима су жртве припадници српске националности, да се отварају истраге против судије за коју цијела правосудна заједница има ријечи уважавања и епитете највишег професионализма и да се тужиоцима и судијама који раде свој посао подмеће, јасан је доказ да ће правосудне институције саме себе појести.

Случај са смјеном бившег замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ Драгана Чорлије, истрага против судије Апелационог вијећа Суда БиХ Азре Милетић, њена хитна суспензија и мноштво сличних случајева који су од њиховог формирања до данас постале готово свакодневне у Суду и Тужилаштву БиХ нису ништа друго до потврда чињенице да је правосуђе у БиХ систем без контроле и одговорности.

Али, није искључено ни то да је од почетка под контролом на даљину политичких кругова и неких центара међународне заједнице и да су се иза дебелих врата судских сала доносиле наручене пресуде, водили монтирани процеси и креирали политички односи.

Јер, све оптужбе које се тичу носилаца правосудних функција, а поготово тако озбиљне као што су оне изнесене јавно у ова два случаја, морале би да буду добро испитане и провјерене.

Из правосудне заједнице за сада, међутим, нема јасног одговора на све ове чињенице, осим отрцаних фраза у које не вјерују ни они који их изговарају. 

Стога и не чуди чињеница да је изгубљено повјерење у највише правосудне институције, што ће се дебело одразити на цијели правосудни систем.

Ако се брзо не нађу рјешења за ове проблеме, правосуђе ће постати најкорумпиранији сегмент друштва, а богиња правде из БиХ занавијек отићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана