Правосуђе

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља која има много ствари са којима се не може похвалити, а међу њима су правосудне институције БиХ, које годинама уназад воде своју политику, не желећи ни за милиметар да промијене курс иако је многима више него јасно да иду у погрешном смјеру и супротно многим законским правилима.

Управо због таквих ствари и "правде" коју су Суд, Тужилаштво и Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ спроводили током протеклих година, Република Српска је ријешила да се нешто мора мијењати и да таква пракса мора бити прекинута.

Правосудне институције на нивоу БиХ годинама су заштићене као мало ко у овој земљи, па можда и шире. Понашају се као да су недодирљиве, да једине познају правду и законе, а показало се, а то су потврдиле и највише европске правосудне институције, да нису биле у праву. Показало се да су гријешиле и да те грешке треба и да исправе.

Структурални дијалог о реформи правосуђа на нивоу БиХ изгледао је као свјетло на крају тунела и уливао наду да ће правосуђе у БиХ бити доведено у неке законске оквире, посебно ако се зна да Суд и Тужилаштво нису утемељени у Уставу и да су, у неку руку, производ жеља многих странаца који су с времена на вријеме боравили у овој земљи и зарађивали добре плате. Нажалост, није све како би требало да буде, па ни структурални дијалог о реформи правосуђа. И он је, изгледа, скренуо са правог пута на који треба да буде враћен и то хитно.

Оваква оцјена могла се чути јуче у Бањалуци и то посљедњег дана шесте рунде дијалога о реформи правосуђа између БиХ и ЕУ. И то није био само случај током јучерашњег дана. И раније су неки из Републике Српске тражили да дијалог буде враћен у оне оквире који су договорени и да буде ријешена већина, ако не и сви проблеми који оптерећују правосуђе на нивоу БиХ.

Закључено је да се иде у измјене и допуне Закона о кривичном поступку како би била омогућена свима обнова поступка, а како не би дошло до нових одлука Уставног суда БиХ и Европског суда. И то је корак напријед, али сви учесници у овом дијалогу морају да направе искорак и да се држе онога што је речено прије три године када је све почело.

Структурални дијалог на крају мора дати резултате и довести до неопходних промјена. Правосуђе не смије остати на садашњем нивоу, јер су многи и више него патили због тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана