Правосуђе на дисциплинском

Ведрана Кулага Симић

Судије и тужиоци би, према писаним и неписаним правилима, требало да буду узор у дијељењу правде и поштивању закона, али свакодневица нас је, нажалост, увјерила да је понашање у пракси далеко од теорије.

Правосудни систем на нивоу БиХ стално је на мети критика, а поштеђене нису ни њихове колеге на другим адресама, што је видљиво из посљедњег извјештаја дисциплинског тужиоца који је сабрао све прошлогодишње притужбе на рад судија и тужилаца.

На адресу Канцеларије дисциплинског тужиоца стигло је чак 1.077 притужби на рад заштитника правде, односно 150 више у односу на годину раније, а највише их је "оптужено" за немар и лоше поступање према учесницима у поступку.

Коначан епилог је да је лани 19 судија и тужилаца кажњено због непоштивања правила службе, махом смањењем плате и јавним опоменама, али је било и случајева да су појединци и разријешени дужности.

Високи судски и тужилачки савјет БиХ је прошле године и у првим мјесецима ове године истјерао из службе троје судија и тужилаца након што је доказано да су грубо прекршили оно што ни у сну нису смјели. Тужилац је држао један предмет у ладици чак 15 година, судија је злоупотријебила положај како би супругу прибавила увјерење о положеном стручном испиту на који није ни отишао, док је у једном случају окривљена из правосудног система поднијела оставку током дисциплинског поступка.

Такви случајеви, који ће остати трајно уписани у евиденцијама, додатно руше углед ионако пољуљаног правосуђа и тјерају многе да се запитају каква смо то земља у којој на оптуженичкој клупи завршавају они који би требало да буду на овој другој страни.

Нико није безгрешан и свакоме се може поткрасти грешка у послу, али је несхватљиво да је неко био у стању да дуже од деценије пусти да на предмет пада прашина и да се не учини ништа на том питању. Осим да настави да не ради ништа, као ни до тада.

Такво понашање је, у најмању руку, срамота за правосуђе, чији је основни задатак да буде стуб правде, али годинама имамо случајеве који указују да су појединци у систему "заборавни", да крију случајеве у ладицама, да се некултурно понашају и да на крају крајева раде као и они које бране. И зато не треба да чуди да су грађани све незадовољнији њиховим радом, већ би требало да чуди како притужби нема и више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана